Austeritatea afectează șoferii. Noi propuneri care te pot lăsa fără carnet

Publicat: 22 iul. 2025, 18:56, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Austeritatea afectează șoferii. Noi propuneri care te pot lăsa fără carnet
Foto: freepik / Austeritatea afectează șoferii

Guvernul României pregătește noi măsuri cu impact asupra șoferilor care nu-și achită la timp amenzile de circulație. Potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, permisul de conducere ar putea fi suspendat automat în cazul în care o amendă nu este plătită în termen de 90 de zile. De asemenea, sistemul de plată la jumătate din minimul amenzii ar urma să fie eliminat.

Permisul suspendat pentru amenzi neplătite

Potrivit ProMotor, autoritățile vor să aplice măsuri mai stricte pentru recuperarea datoriilor din amenzi. Ministrul Cseke Attila a declarat că va propune suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care nu achită amenzile rutiere în termen de 90 de zile de la comunicare. Redobândirea permisului se va face doar în condițiile în care persoana dovedește că a plătit integral toate sumele restante.

„Vom propune ca restituirea permisului să se facă doar după achitarea tuturor debitelor. Dacă există un debit scadent, permisul nu se restituie până la plată”, a explicat ministrul.

Această propunere vine după o serie de măsuri de austeritate menite să acopere deficitul record al țării. Autoritățile consideră că actualul sistem nu oferă suficiente stimulente pentru respectarea sancțiunilor și că este nevoie de o formă de presiune legală asupra celor care ignoră obligațiile contravenționale.

Alte schimbări care afectează șoferii

Ministrul a anunțat noi modificări și în ceea ce privește modul de plată al sancțiunilor. În prezent, amenzile pot fi achitate în 15 zile la jumătate din minimul legal. Propunerea vizează plata a jumătate din valoarea exactă a amenzii aplicate, ceea ce în unele cazuri ar putea însemna sume mai mari de plată.

Totodată, va fi introdusă o nouă condiție pentru înmatricularea vehiculelor. Potrivit acesteia, cumpărătorii nu vor putea înscrie o mașină pe numele lor dacă au datorii la bugetul de stat sau local. În acest moment, doar vânzătorul trebuie să prezinte un certificat fiscal, dar propunerea vizează extinderea acestei obligații și asupra cumpărătorului.

Pe lista modificărilor se mai află și o măsură prin care radierea unui vehicul din circulație va fi permisă doar după achitarea tuturor obligațiilor fiscale.

Propuneri de acest fel nu sunt o noutate absolută în România. De-a lungul ultimului deceniu, autoritățile au mai analizat posibilitatea de a condiționa diverse drepturi, inclusiv cel de a conduce, de plata datoriilor către stat.

De această dată, contextul bugetar complicat și nevoia de eficientizare a colectării fiscale par să impulsioneze adoptarea unor decizii mai ferme. Dacă măsurile vor fi adoptate, ele vor avea un impact direct asupra unui număr semnificativ de șoferi, mai ales în mediul urban, unde contravențiile sunt frecvente, iar gradul de conformare este scăzut.