Furtuni de nisip și apa mării rece ca gheața, azi, pe litoral

Publicat: 22 iul. 2025, 21:11, de Alice Călin, în METEO , ? cititori
Furtuni de nisip și apa mării rece ca gheața, azi, pe litoral
Foto: freepik / Apa mării, rece ca gheața

Vremea a luat o întorsătură neașteptată pe litoralul românesc. Marți, turiștii au avut parte de o zi neobișnuită pentru mijlocul verii. Apa mării s-a răcit de pe o zi pe alta, fiind în contrast puternic cu temperaturile caniculare din aer. În plus, rafalele de vânt au format adevărate furtuni de nisip de-a lungul plajelor pline cu turiști.

Apa mării a scăzut cu 11 grade într-o singură zi

Potrivit Antena 3 CNN, fenomenul cunoscut sub numele de „upwelling” a dus la o răcire bruscă a apei mării. Curentii marini au adus la țărm apă foarte rece din adâncuri, astfel că temperatura a scăzut de la 24 de grade, cât era luni, la doar 13–15 grade Celsius în mai multe zone de pe litoral. Această diferență accentuată între temperatura aerului și cea a apei poate provoca șocuri hipotermice, avertizează salvamarii. Aceștia au arborat steagul galben pe multe sectoare de plajă.
Situația i-a luat prin surprindere pe turiști, care au avut parte de o mare liniștită, fără valuri, dar cu temperaturi ce amintesc mai degrabă de începutul primăverii decât de mijlocul verii.

Rafale puternice și furtuni de nisip pe litoral

Pe lângă apa rece, litoralul a fost afectat marți și de vânturi puternice. Rafalele au ridicat nisipul în aer, reducând vizibilitatea și creând un disconfort serios pentru cei aflați pe plajă. Mai multe imagini surprinse de turiști au fost distribuite pe rețelele sociale. În acestea se pot vedea valuri de praf și nisip intrând inclusiv în restaurante și pe străzile din stațiuni.


Meteorologii au avertizat și asupra posibilității apariției unor furtuni izolate în a doua parte a zilei.
Litoralul nu este singurul care are parte de o vreme capricioasă. În județele Dâmbovița și Buzău, au fost raportate căderi de grindină de mari dimensiuni. În special în zonele Fieni-Costești și Ojasca.

Astfel de schimbări bruște ale vremii sunt tot mai frecvente în sezonul estival, iar specialiștii recomandă prudență și evitarea scăldatului atunci când apa mării înregistrează valori atât de scăzute.