Investițiile din Anghel Saligny, în vizor. Vicepremierul Dragoș Anastasiu cere „analiză, nu măsuri otova”

Publicat: 22 iul. 2025, 22:10, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Investițiile din Anghel Saligny, în vizor. Vicepremierul Dragoș Anastasiu cere „analiză, nu măsuri otova”

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a transmis marți seară, în cadrul unei conferințe de presă dedicate reformei companiilor de stat, că aplicarea măsurilor privind finanțarea proiectelor din cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” trebuie să se facă diferențiat, în funcție de situația fiecărui proiect în parte.

Vicepremierul cere măsuri drastice

Întrebat de jurnaliști despre soarta proiectelor care nu au atins pragul de 80% execuție, în condițiile în care unele voci din coaliție susțin stoparea finanțării pentru acestea, vicepremierul Dragoș Anastasiu a precizat că, deși formal decizia aparține ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, abordarea ar trebui să țină cont de realitățile din teren.

El a explicat că nu susține o aplicare generalizată a unor măsuri de excludere, indiferent de context. „Întrebarea, sigur că ar trebui adresată ministrului Cseke Attila, pentru că în curtea dânsului este tema, dar am așa, propria convingere că, dincolo de regulile clare, va trebui să ne uităm puțin pe proiecte și să vedem. Pentru că, dacă sunt la 78%, vă dau un singur exemplu, și există și banii suficienți, poate că se califică. Deocamdată, asta este legea și întrebarea, vă rog frumos, domnului Cseke”, a declarat vicepremierul.

Declarațiile vin în contextul tensiunilor din coaliția de guvernare, în care unii lideri PNL cer tăierea fondurilor pentru proiectele care nu au atins pragul de decontare stabilit prin lege, în timp ce PSD solicită mai multă flexibilitate și analiză punctuală.

Despre comasarea companiilor de stat: „Fiecare caz e diferit”

În aceeași conferință de presă, Anastasiu a fost întrebat și despre planurile Guvernului privind comasarea sau eficientizarea companiilor de stat. Oficialul a precizat că orice astfel de măsură trebuie fundamentată pe o analiză detaliată și că nu este oportun să fie făcute anunțuri fără bază solidă.

„Trebuie să facem mai întâi analiza, să nu lansăm lucruri în piață, după aceea să le retragem sau știu și eu ce să facem, pentru că a comasa, când vezi 3-4 chestii mici, zici ‘azi, uite, le comasăm’, dar fiecare are o caracteristică specială. Unii poate că au fonduri europene, alții…

Deci lucrurile sunt diferite de la companie la alta și nu putem aplica metoda otova. Facem analiză și veți vedea că ori comasăm, ori fuzionăm, ori desființăm, ori eficientizăm – va trebui să facem ceva cu fiecare companie în parte”, a spus Anastasiu.

Cine răspunde de reforme și când vor fi gata concluziile

Vicepremierul a precizat că monitorizarea procesului de reformă va fi realizată atât de Autoritatea pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), cât și de miniștrii de resort, prin consiliile de administrație ale companiilor.

Întrebat când va fi gata analiza necesară deciziilor de reformă, Dragoș Anastasiu a spus că planul de lucru va fi anunțat în curând, dar a dat asigurări că ritmul va fi alert. „Vreau să vă pot să dau un lucru – o dată de care să mă pot și ține. O vom începe și când vom face planul acestei analize, vă vom comunica la ce dată ne propunem să fim gata. Dar vă asigur că ne grăbim, nu e de joacă.”