Vacanțe mai scumpe din cauza unei taxe europene de care mulți români nici nu au auzit
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/image-12.png)
O taxă impusă de Uniunea Europeană, plătită deja de români fără să știe, adaugă zeci de euro la fiecare bilet de avion. Este vorba despre „taxa pe carbon” – o contribuție obligatorie inclusă în prețul zborurilor, aplicabilă companiilor din aviație, dar suportată, în realitate, de pasageri.
Cât este taxa
Tot mai multe voci politice atrag atenția că România nu doar că aplică aceste reguli, dar este și obligată să îndeplinească ținte disproporționate față de alte state membre.
Costul estimat al certificatelor EU Emissions Trading System (ETS) pentru un zbor intra-european variază între 5 și 20 EUR per pasager, în funcție de lungimea zborului și tipul aeronavei.
Unele țări aplică taxa pe carbon pe biletele de avion, care includ componente legate de mediu. De exemplu, Germania aplică o taxă pe zboruri între 7,5 și 55 EUR, iar Olanda o taxă de 7,95 EUR per pasager.
Reprezentanţii USR susţin că României i s-a alocat obligația de înmagazinare anuală a 10 milioane de tone de CO2 – adică o cincime din ținta de stocare a emisiilor de CO2 a întregii UE – 10 milioane de tone de CO2 dintr-un total european de 50 milioane. Aceştia spun că decizia este profund inechitabil și pentru această situație este necesară o discuție mai amplă cu cei implicați în luarea deciziei.
Și în Parlamentul European au fost critici frecvente cu privire la taxele de mediu, respectiv taxele de CO2, din partea suveraniștilor și a conservatorilor care le-au etichetat drept abuzive și nejustificate.
UE ia în calcul credite de carbon cumpărate din țările sărace
Uniunea Europeană ar putea permite statelor membre să includă în calculul reducerii emisiilor de dioxid de carbon și credite de carbon cumpărate din țări în curs de dezvoltare, a relatat Reuters. Creditele de carbon sunt certificate care atestă reducerea sau compensarea emisiilor în altă parte, de exemplu prin plantarea de păduri sau alte proiecte ecologice. Astfel, s-ar putea „compensa“ o parte din emisiile generate de industria cimentului din Germania sau din România prin plantarea unor puieți de arbori în America Latină sau în Africa.
Sute de ONG-uri de mediu au criticat propunerea, susținând că UE a trebui să își reducă emisiile intern fără a recurge la la credite din țările sărace. Potrivit experților citați de Reuters, utilizarea creditelor ar trebui să fie suplimentară, nu înlocuitoare măsurilor interne.
Țările UE negociază în prezent noul obiectiv privind schimbările climatice pentru 2040, respectiv o reducere de 90% a emisiilor față de nivelurile din 1990, și permiterea achiziționării de credite internaționale de carbon pentru a se atinge o parte din acest obiectiv.