Un asteroid cât Turnul din Pisa trece pe lângă Pământ luna aceasta

Publicat: 26 iul. 2025, 07:00, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Un asteroid cât Turnul din Pisa trece pe lângă Pământ luna aceasta
sursa foto: en.wikipedia.org

Un asteroid de aproximativ 64 de metri, numit 2025 OW, va trece pe lângă Pământ pe 28 iulie, dar la o distanță sigură, fiind monitorizat de NASA. Deși nu este periculos, cercetătorii atrag atenția asupra altor asteroizi greu de observat din cauza poziției planetei Venus, care pot deveni amenințări reale.

Monitorizare permanentă a unui asteroid care va trece pe lângă Pământ

Un asteroid cu o lungime de aproximativ 64 de metri, comparabilă cu înălțimea Turnului din Pisa, se va apropia de Pământ luni, 28 iulie, potrivit unei avertizări emise de NASA. Conform Daily Mail, obiectul spațial, denumit 2025 OW, va trece la o distanță de circa 632.000 de kilometri de planeta noastră, adică puțin mai departe decât orbita Lunii.

Deși această apropiere poate părea îngrijorătoare, specialiștii susțin că asteroidul nu reprezintă un pericol pentru Pământ. Cu toate acestea, este cel mai mare dintre cele cinci corpuri cerești care vor trece în apropierea planetei noastre în perioada imediat următoare. Două dintre aceste obiecte, cu dimensiuni între 30 și 60 de metri, vor trece joi, 24 iulie, la o distanță de peste 1,6 milioane de kilometri. Un alt asteroid, de dimensiuni mai mici, va trece sâmbătă.

Monitorizare atentă, dar și semnale de alarmă

Deși 2025 OW nu este considerat un „ucigaș de planete”, un astfel de corp ceresc ar putea produce pagube locale semnificative dacă ar intra în atmosferă deasupra unei zone populate. Potrivit experților, impactul ar putea sparge geamuri sau chiar provoca avarii structurale minore. Totuși, în cele mai multe cazuri, asemenea asteroizi explodează în atmosferă din cauza frecării și presiunii intense.

Asteroidul se deplasează cu o viteză de aproximativ 75.000 km/h, o valoare obișnuită pentru astfel de obiecte. Nu va putea fi observat cu ochiul liber sau cu binoclul, însă NASA îl monitorizează îndeaproape prin Jet Propulsion Laboratory (JPL) și Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ (CNEOS). Pentru acest tip de supraveghere, sunt utilizate telescoape terestre și radare planetare, precum Goldstone Solar System Radar, care ajută la determinarea traiectoriei și dimensiunii asteroizilor.