România, din ce în ce mai mult, țară de destinație pentru migranți. Suntem pregătiți?

Publicat: 27 iul. 2025, 15:05, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori
România, din ce în ce mai mult, țară de destinație pentru migranți. Suntem pregătiți?

Mircea Mocanu, șeful misiunii OIM România, invitat la Dialogurile Puterii, avertizează: „Avem nevoie de forță de muncă, dar la rândul nostru trebuie să putem integra oamenii care vin”.

Europa îmbătrânește, iar România nu face excepție. Media de vârstă în creștere și exodul masiv al forței de muncă românești către Vest au transformat țara dintr-o sursă de emigranți într-o destinație tot mai atractivă pentru muncitori din afara Uniunii Europene. Mircea Mocanu, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în România, a explicat într-un interviu acordat presei cum a evoluat situația și care sunt provocările actuale.

„România este astăzi și țară de origine, și țară de destinație. Mulți români au plecat, dar mulți cetățeni străini aleg să vină aici pentru a lucra și a se stabili. Țara e percepută ca fiind sigură și nediscriminatorie. Peste 80% dintre migranți afirmă că nu s-au simțit niciodată respinși”, a declarat Mocanu.

Europa cere, alte continente oferă

Cu țări din Asia și Africa unde media de vârstă este de 20-25 de ani și salariile lunare nu depășesc 200 de dolari, Europa devine un magnet pentru tineri în căutare de oportunități. „Migrația nu este doar o necesitate economică pentru statele de destinație, ci și o resursă vitală pentru țările de origine. Migranții trimit bani acasă, transferă cunoștințe și sprijină dezvoltarea comunităților din care provin”, a subliniat șeful OIM.

În același timp, companiile românești cresc și caută forță de muncă. Proiecte majore, precum cele finanțate prin PNRR, sporesc această nevoie.

160.000 de migranți în piața muncii din România

În 2025, au fost emise peste 42.000 de avize de muncă, 6.474 pentru schimbarea angajatorului și aproape 700 pentru schimbarea funcției. Un salt uriaș față de acum 10 ani, când doar 20.000 de cetățeni străini erau activi în piața muncii românești.

„Structurile administrative trebuie să se adapteze acestui ritm. Dacă nu oferim servicii de sănătate, educație, locuire și integrare în același pas cu sosirile, riscăm să dezechilibrăm comunitățile. Migrația trebuie gestionată, nu doar permisă”, avertizează Mocanu.

Cine vine, ce găsește?

România e atractivă pentru că este stabilă, iar migranții afirmă că sunt tratați corect. Însă problemele birocratice și lipsa unei infrastructuri de integrare coerente pot frâna acest potențial. De exemplu, schimbarea unui angajator poate dura luni, iar procesul birocratic îi pune deseori în dificultate pe angajatori.

Un echilibru delicat

Mircea Mocanu atrage atenția că, în ciuda nevoii evidente de forță de muncă, România trebuie să-și adapteze rapid legislația și serviciile sociale pentru a putea gestiona o societate tot mai diversă. „E nevoie de un echilibru între numărul celor care vin și capacitatea noastră de a-i integra. Nu doar economic, ci și social și cultural.”