Parlamentul European vrea interzicerea gazului rusesc începând cu 1 ianuarie 2027

Publicat: 26 iul. 2025, 14:48, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Parlamentul European vrea interzicerea gazului rusesc începând cu 1 ianuarie 2027

Parlamentul European intenționează să grăbească aplicarea interdicției privind importurile de gaz rusesc, propunând ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2027. Inițiativa vine în contextul negocierilor finale privind o legislație care să blocheze accesul gazului rusesc pe piața europeană, atât prin conducte, cât și sub formă de gaz natural lichefiat (LNG). Comisia Europeană anunțase în luna mai 2025 că interdicția va deveni obligatorie până la sfârșitul anului 2027.

Parlamentul European, propunere pentru accelerarea interdicției

Conform documentelor interne consultate de Reuters și publicate pe 25 iulie, propunerea de devansare vine din partea a doi raportori principali: Inese Vaidere din Partidul Popular European și Ville Niinisto din Grupul Verzilor.

În propunerea sa, Inese Vaidere a cerut ca firmele care încalcă această interdicție să fie sancționate ferm, în timp ce Ville Niinisto a propus extinderea măsurii și asupra importurilor de petrol rusesc, cu același termen-limită de 1 ianuarie 2027. Cei doi susțin că o aplicare mai rapidă este necesară pentru a reduce riscurile energetice și pentru a crește presiunea economică asupra regimului de la Kremlin.

„Este esențial să dăm un semnal clar că Europa nu mai poate tolera dependența de resursele energetice ale unui stat agresor”, a declarat Ville Niinisto, citat de Mediafax.

Negocieri dificile în toamnă

Deși propunerea Parlamentului are o miză politică importantă, este puțin probabil ca toate statele membre ale Uniunii Europene să accepte devansarea termenului. Votul final este programat pentru toamna anului 2025, iar pentru ca interdicția să devină lege, este nevoie atât de aprobarea Parlamentului, cât și de susținerea unei majorități calificate din partea statelor membre.

Totuși, diplomații europeni consideră că această propunere ar putea fi folosită ca punct de negociere în discuțiile viitoare, pentru a obține un compromis mai ambițios în ceea ce privește sancțiunile energetice.

Ungaria și Slovacia, reticente, dar fără veto

Chiar dacă anumite state, precum Ungaria sau Slovacia, se opun măsurii, ele nu pot bloca decizia prin veto. Ambele țări sunt în continuare dependente de gazul rusesc, iar premierul slovac Robert Fico a încercat recent să obstrucționeze al 18-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, tocmai din cauza acestei prevederi.

În ciuda eforturilor constante de reducere a dependenței energetice față de Rusia, importurile de gaz rusesc au crescut ușor în 2024. Această tendință a dus la noi apeluri din partea europarlamentarilor pentru o eliminare coordonată și accelerată a gazului rusesc din mixul energetic al Uniunii. Conform datelor Comisiei Europene, ponderea gazului rusesc în totalul importurilor UE a scăzut de la 45% în 2021 la 19% în mai 2025.