Când moare sistemul solar? O privire asupra sfârșitului cosmic care ne așteaptă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/soare-pexels-pixabay-87611-scaled.jpg)
Sistemul nostru solar pare stabil și etern, dar în realitate este doar o etapă temporară în istoria Universului. A apărut în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani, dar într-o zi, la fel ca toate lucrurile din cosmos, va ajunge la sfârșit. Întrebarea este: când se va întâmpla asta și ce formă va lua această moarte?
Sistemul solar – o etapă temporară în istoria Universului
În centrul sistemului solar se află Soarele, o stea de dimensiuni medii care menține, prin gravitația sa, toate celelalte corpuri cerești pe orbită. El generează energie prin fuziunea nucleară a hidrogenului din nucleu în heliu. Acest proces va continua încă aproximativ 5 miliarde de ani, a explicat pentru Live Science Fred Adams, astrofizician teoretician la Universitatea din Michigan.
După ce hidrogenul se va epuiza, Soarele va deveni instabil. Nucleul său se va contracta, iar straturile exterioare se vor extinde, transformând steaua într-un gigant roșu. În acest stadiu, Soarele va înghiți planetele Mercur și Venus și, cel mai probabil, și Pământul.
„Deși Pământul se află la limita exterioară a acestui gigant roșu, sunt mari șanse să fie absorbit și el”, a spus Adams. Până atunci, însă, umanitatea va fi de mult dispărută.
O moarte lentă, dar inevitabilă
După faza de gigant roșu, aproximativ un miliard de ani mai târziu, Soarele va colapsa și va deveni o pitică albă, un nucleu dens de dimensiunea Pământului. Sistemul solar va deveni o zonă rece, inertă și lipsită de viață.
„Din punct de vedere al locuirii, acesta e sfârșitul sistemului solar”, a declarat Alan Stern, cercetător planetar și coordonator al misiunii New Horizons a NASA.
Totuși, chiar și în această formă, rămășițele sistemului solar vor continua să existe. Planetele mari, precum Jupiter, vor orbita în jurul piticei albe mult timp după dispariția vieții.
Fără energia și gravitația activă a Soarelui, echilibrul gravitațional al sistemului solar va deveni instabil. În timp, pot apărea coliziuni, perturbări provocate de stele trecătoare sau supernove din apropiere.
„Nu vorbim doar despre momentul în care Universul va fi de două ori mai bătrân. Vorbim despre o mie de miliarde de ori mai bătrân”, a explicat Adams.
El a adăugat: „Dacă aștepți destul, evenimentele rare se acumulează. Ca la loterie: șansele sunt mici, dar dacă joci de un miliard de ori, ai mai multe șanse să câștigi”.
Descompunerea materiei: ultima etapă
Unii cercetători cred că, în final, chiar și protonii care alcătuiesc materia ar putea decădea. Acest fenomen nu a fost observat încă, dar experimentele teoretice sugerează că durata de viață a unui proton ar putea depăși 10¹⁰³⁴ ani.
Asta înseamnă că, indiferent dacă sistemul solar va fi distrus printr-un impact sau pur și simplu va fi dezmembrat de trecerea timpului, existența lui nu este eternă. Totul se va sfârși – nu cu o explozie, ci cu o tăcere lentă, rece și inevitabilă.