Jurnaliștii au observat o tendință care arată cum autoritățile centrale ruse iau măsuri drastice împotriva oficialilor din regiunile de graniță cu Ucraina, potrivit unui articol din The New York Times. Au fost deja deschise dosare de corupție împotriva unor oficiali de rang înalt în trei din cele cinci regiuni de frontieră.
Rusia a epurat generali în legătură cu cazuri de corupție
Înalți oficiali din aceste regiuni au fost arestați și acuzați de procurori de delapidarea fondurilor pe care Moscova le-a alocat pentru fortificațiile de frontieră. NYT a menționat că dosarele au fost deschise după atacuri transfrontaliere ucrainene reușite.
„De regulă, Putin nu își recunoaște greșelile pe câmpul de luptă și nu-și învinovățește public consilierii loiali pentru gafe. Critica la adresa armatei din Rusia este ilegală. Prin urmare, cazurile anticorupție au devenit o opțiune convenabilă, permițând Moscovei să liniștească publicul fără a admite eșecul aparatului central”, scrie NYT.
Articolul spune că Kremlinul nu poate învinovăți oficialii pentru eșecurile din timpul războiului, deoarece acest lucru i-ar obliga pe lideri să recunoască faptul că campania nu a mers conform planului. Prin urmare, împotriva lor sunt deschise dosare de corupție. Potrivit NYT, cazurile de corupție au devenit o modalitate prin care elita rusă își reglează conturile, își afirmă influența și trimite un semnal anumitor segmente ale societății.
În primul trimestru al acestui an, numărul infracțiunilor legate de corupție a crescut cu 24%
Totuși, pe măsură ce războiul continuă, astfel de cazuri devin din ce în ce mai frecvente, susține NYT. Jurnaliștii au calculat că, în primul trimestru al acestui an, numărul infracțiunilor legate de corupție descoperite de Parchetul General al Rusiei a crescut cu 24% față de anul precedent. Cazurile de corupție, de regulă, privesc funcționarii publici.
Alexandra Prokopenko, cercetătoare la Centrul Eurasiatic Rus Carnegie, a declarat publicației că valul tot mai mare de cazuri arată cum FSB, serviciul de securitate internă al Rusiei, și biroul procuraturii își extind influența pe fondul represiunii intensificate din timpul războiului.
„Represiunile care au început cu oamenii obișnuiți și opoziționiștii s-au extins la clasa conducătoare, iar acolo încep epurările”, a spus Prokopenko.
Articolul concluzionează că aceste manevre legale țin elita în alertă. Și, în unele cazuri, ele pot avea ca scop suprimarea furiei publice față de eșecurile de pe câmpurile de luptă.
FSB este vigilentă și cu China
În ciuda manifestărilor publice ale relațiilor de prietenie dintre Federația Rusă și China, sediul FSB consideră China un stat inamic. Departamentul de informații al agenției a găsit dovezi că China amenință securitatea Rusiei. În special, a recrutat spioni printre oamenii de știință în încercarea de a obține acces la tehnologie militară și studiază acțiunile armatei ruse pentru a înțelege mai bine cum să lupte împotriva Occidentului. FSB observă, de asemenea, semne că oamenii de știință chinezi dezvoltă o bază pentru a formula revendicări teritoriale față de Rusia.
Tot în cadrul FSB, Rusia a creat o nouă structură secretă care se ocupă de sabotaj, atacuri cibernetice și lichidări în țările europene. Așa-numitul Departament al Misiunilor Speciale este implicat în războiul hibrid împotriva Occidentului.
Date despre această unitate au fost deja divulgate presei, inclusiv informații despre asasinate, atacuri cibernetice și destabilizarea UE.