Ce se întâmplă în corpul tău când bei prima cafea a zilei. Pe stomacul gol e boală curată

Publicat: 14 aug. 2025, 13:21, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce se întâmplă în corpul tău când bei prima cafea a zilei. Pe stomacul gol e boală curată
Cafeaua la Sare

Un obicei comun dimineața — prima ceașcă de cafea pe stomacul gol — poate avea efecte neașteptate asupra sănătății.

Când este recomandat consumul de cafea

Potrivit unui studiu recent, acest gest aparent inofensiv stimulează excesiv acidul gastric, favorizează refluxul și gastrita, crește nivelul cortizolului și poate perturba absorbția unor nutrienți esențiali, precum fierul și magneziul. Specialiștii recomandă consumul cafelei după o gustare sau masă ușoară pentru a reduce aceste riscuri și a menține energia constantă pe parcursul zilei, notează Healthshots.

Specialiștii explică faptul că, în lipsa alimentelor, cafeaua stimulează excesiv producția de acid gastric, ceea ce poate irita mucoasa stomacului și favoriza apariția gastritei sau a refluxului gastroesofagian. În plus, cofeina determină o creștere bruscă a cortizolului — hormonul stresului — ceea ce poate duce la palpitații, anxietate și variații de energie pe parcursul zilei. ‘E boală curată când e băută pe stomacul gol!’ – spun medicii participanți la studiu.

Consumul de cafea influenţează starea generală de sănătate

Un alt efect mai puțin cunoscut este perturbarea absorbției anumitor nutrienți, cum ar fi fierul și magneziul, care pot influența starea generală de sănătate. Potrivit cercetătorilor, aceste dezechilibre se amplifică în cazul persoanelor care își încep ziua cu cafea, dar sar frecvent peste micul dejun.

Citeşte şi: Cum a ajuns cafeaua, considerată licoarea Satanei, în Europa

Pe lângă efectele asupra digestiei și nivelului de cortizol, cercetările arată că băutul cafelei pe stomacul gol poate influența și nivelul de zahăr din sânge, provocând fluctuații bruște care afectează concentrarea și dispoziția. De asemenea, consumul frecvent în lipsa unei mese poate crește riscul de inflamare a mucoasei gastrice pe termen lung și poate amplifica senzația de foame excesivă ulterior, favorizând astfel supraalimentarea sau alegeri alimentare nesănătoase.

Specialiștii recomandă ca prima ceașcă de cafea să fie băută după o gustare sau o masă ușoară, pentru a reduce impactul negativ asupra stomacului și a sistemului nervos. În plus, această schimbare ar putea asigura o energie mai constantă pe parcursul zilei și o mai bună protecție a sistemului digestiv.