Războiul cârnaților: Statele germane se ciondănesc din cauza unei delicatese din carne

Publicat: 15 aug. 2025, 22:16, de Nitulescu Gabriel, în LIFESTYLE , ? cititori
Războiul cârnaților: Statele germane se ciondănesc din cauza unei delicatese din carne

O nouă dispută gastronomică agită Germania: două landuri federale, Bavaria și Turingia, își revendică dreptul de a fi locul de naștere al celebrului cârnat bratwurst. Conflictul a fost reaprins de o descoperire istorică ce ar putea rescrie cronologia uneia dintre cele mai cunoscute delicatese germane.

Regensburg – titlu istoric amenințat

Până acum, taverna Wurstkuchl din Regensburg, Bavaria, susținea că este „cea mai veche tarabă de cârnați din lume”. Situată pe Podul de Piatră de pe Dunăre, această afacere își leagă începuturile de anul 1378, când există prima dovadă documentară a unui stand de mâncare în zonă, scrie BBC.

Localul și-a construit reputația pe tradiția de a servi cârnați din șuncă pură de porc, gătiți pe grătar deschis, cu cărbune, alături de varză murată din propria pivniță și muștarul său renumit.

Descoperire din Evul Mediu care schimbă datele problemei

Istoricii din Erfurt, capitala Turingiei, au găsit un document datat 1269, cu peste un secol mai vechi decât atestarea din Regensburg. În acesta se menționează închirierea unei clădiri care găzduia o tarabă de carne (Brathütte) și un cuptor de friptură (Bräter), indicii clare ale unei activități similare cu vânzarea de bratwurst. Cercetătorii caută acum locul exact al acestei tarabe medievale, însă niciun restaurant din Erfurt nu și-a revendicat încă oficial titlul.

Până la această descoperire, cea mai veche mențiune a bratwurst-ului în Turingia data din 1404, când documentele orașului Arnstadt consemnau o cheltuială de „1 ban pe membrane de bratwurst”.

Rivalitățile pe această temă nu sunt noi: în trecut, Regensburg și Nürnberg au avut o dispută similară, câștigată în final de Regensburg.

Reacția Bavarei: calitatea înaintea istoriei

În fața noilor informații, Alexandra Mayer, proprietara Wurstkuchl, a declarat pentru televiziunea germană BR24 că nu este îngrijorată. Ea a subliniat că tradiția familiei sale și calitatea produselor sunt cele care atrag clienții, nu poziția în clasamentul istoric.

„Nu cred că oamenii vor spune: «Nu mai merg acolo pentru că este doar al doilea cel mai vechi loc»”, a afirmat Mayer, convinsă că reputația cârnaților din Regensburg rămâne intactă.

Disputa dintre Bavaria și Turingia nu este doar o chestiune de date istorice, ci și o bătălie pentru prestigiu regional și recunoaștere culturală. Într-o țară unde gastronomia tradițională este parte a identității naționale, titlul de „locul de naștere al bratwurst-ului” înseamnă mai mult decât mândrie locală – este și un argument turistic puternic.