Pericol ascuns: grăsimea viscerală îmbătrânește inima mai repede decât îți imaginezi

Publicat: 06 sept. 2025, 13:01, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
Pericol ascuns: grăsimea viscerală îmbătrânește inima mai repede decât îți imaginezi
Sursa foto: AMRA Medical

Un tip de grăsime invizibilă, numită grăsime viscerală, care se acumulează în jurul organelor interne, este asociată cu o îmbătrânire mai rapidă a inimii, potrivit unui studiu realizat pe peste 21.000 de participanți din UK Biobank. Cercetarea a fost publicată în European Heart Journal și condusă de specialiști de la MRC Laboratory of Medical Sciences și Imperial College London.

Cum afectează grăsimea viscerală inima

Grăsimea viscerală se găsește adânc în abdomen, în jurul stomacului, intestinelor și ficatului, și nu poate fi observată la exterior. Studiul a arătat că persoanele cu mai multă grăsime viscerală prezentau semne de rigidizare și inflamație a țesuturilor inimii și vaselor de sânge, ceea ce contribuie la îmbătrânirea prematură a inimii.

Folosind inteligența artificială pentru analiza imaginilor MRI, cercetătorii au calculat o „vârstă a inimii” pentru fiecare participant, comparând-o cu vârsta reală. Rezultatele au indicat că grăsimea viscerală accelerează procesul de îmbătrânire cardiac, chiar și la persoanele cu greutate corporală normală.

Diferențe între sexe și efectul hormonilor

Studiul a evidențiat diferențe între bărbați și femei. Distribuția grăsimii de tip masculin („măr”) – acumulată în jurul abdomenului – a fost puternic asociată cu îmbătrânirea prematură a inimii la bărbați. În schimb, grăsimea de tip feminin („pară”), concentrată pe șolduri și coapse, părea să protejeze femeile împotriva îmbătrânirii cardiace.

De asemenea, cercetătorii au observat că nivelurile mai ridicate de estrogen la femeile aflate înainte de menopauză pot încetini îmbătrânirea inimii, sugerând un rol protector al hormonilor asupra sănătății cardiovasculare.

Implicații pentru sănătate și tratamente viitoare

Profesorul Declan O’Regan, liderul studiului, a explicat că „indicele de masă corporală (IMC) nu este un indicator suficient pentru a estima vârsta inimii. Este important să știm unde se depozitează grăsimea, nu doar greutatea totală”.

Cercetătorii intenționează să investigheze în viitor modul în care tratamentele medicamentoase, cum ar fi inhibitorii GLP-1, pot reduce efectele îmbătrânirii cauzate de grăsimea viscerală, pe lângă beneficiile pentru diabet și obezitate.

Profesorul Bryan Williams, de la British Heart Foundation, a subliniat că „grăsimea viscerală în exces poate crește tensiunea arterială și colesterolul, iar acum vedem că poate accelera și îmbătrânirea inimii și vaselor de sânge. Adoptarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ poate contribui la reducerea acestei grăsimi”.

Studiul confirmă rolul nociv al grăsimii viscerale asupra sănătății inimii și evidențiază importanța monitorizării distribuției grăsimii în corp. În același timp, grăsimea stocată în șolduri și coapse la femei poate avea un efect protector, sugerând că factorii genetici și hormonali influențează semnificativ îmbătrânirea cardiovasculară.