Guvernul impune reguli stricte pentru producătorii de carne de porc în lupta cu pesta porcină

Publicat: 01 oct. 2025, 14:22, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul impune reguli stricte pentru producătorii de carne de porc în lupta cu pesta porcină
Foto: puterea.ro

România continuă să importe masiv carne de porc, în timp ce fermierii locali se luptă cu pierderile provocate de pesta porcină africană. În acest context, premierul Ilie Bolojan a chemat miercuri la Palatul Victoria reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, pentru a discuta măsuri urgente menite să protejeze sectorul suin. De la evidența strictă a animalelor și până la combaterea comerțului ilicit, Guvernul promite reguli mai ferme și plăți mai rapide pentru zonele afectate de focare.

Măsuri pentru militarea răspândirii pestei porcine

Executivul spune că reprezentanții asociației au semnalat provocările cu care se confruntă fermierii, în special pierderile cauzate de răspândirea pestei porcine africane, în pofida investițiilor în biosecuritate.

Guvernul a transmis că au fost discutate măsuri menite să limiteze răspândirea virusului și efectele acestuia, printre care evidența clară și actualizată a animalelor, în gospodării și în ferme, conform legislației în vigoare, monitorizarea și gestionarea populației de mistreți în zonele forestiere, combaterea comerțului neautorizat și nefiscalizat cu carne de porc și accelerarea și asigurarea plății compensărilor în zonele afectate de focare.

Prim-ministrul Ilie Bolojan a subliniat necesitatea unei acțiuni mai ferme din partea statului și a responsabilizării instituțiilor implicate, pentru respectarea legislației și identificarea celor mai eficiente soluții împotriva răspândirii pestei porcine africane.

Citeşte şi: Focar de pestă porcină africală la o fermă cu 30.000 de porci. Mii de animale urmează să fie sacrificate

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executiv, Guvernul României „susține dezvoltarea sectorului suin în condiții sigure din punct de vedere sanitar și pentru fermieri, în vederea menținerii unui echilibru între producția internă și importuri, contribuind astfel la reducerea deficitului de balanță comercială”.

La întâlnirea de la Palatul Victoria, împreună cu premierul Ilie Bolojan au participat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, și președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Anul trecut carnea de porc a fost cel mai importat aliment

Volumul cărnii de porc importate de România în prima jumătate a anului depășește 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro. În primele șapte luni din 2024, România a importat mâncare în valoare de 6,45 miliarde de euro. Cu aproape 40% mai mult decât a exportat, arată cele mai recente date statistice.
România a importat bunuri cu o valoare cu peste 18 miliarde de euro mai mare decât cea a celor exportate, spune Institutul Național de Statistică (INS), care a publicat pe 9 septembrie cifrele referitoare la comerțul internațional în perioada ianuarie-iulie 2024.

O parte consistentă a deficitului balanței comerciale este reprezentată de diferența între cantitățile de alimente și animale vii importate (în valoare de 6,5 miliarde de euro), cu peste 2,5 miliarde de euro mai mari decât exporturile (în valoare de 3,9 miliarde de euro).

Ce este pesta porcină

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală extrem de contagioasă care afectează porcii domestici și mistreții. Deși nu este periculoasă pentru oameni, PPA provoacă pierderi economice majore în sectorul zootehnic, din cauza mortalității ridicate în rândul animalelor și a restricțiilor impuse comerțului cu carne de porc.

Boala se poate răspândi rapid prin contact direct între animale, prin carne sau produse contaminate și prin echipamente sau vehicule care au intrat în contact cu porcii bolnavi. În prezent, nu există vaccin sau tratament specific, astfel că măsurile de control se concentrează pe sacrificarea porcilor infectați, monitorizarea populațiilor de mistreți și respectarea strictă a normelor de biosecuritate.