România e „aproape” de unul dintre cele mai periculoase trei puncte de pe glob

Publicat: 27 apr. 2021, 23:00, de Roxana Roseti, în ACTUALITATE , ? cititori
România e „aproape” de unul dintre cele mai periculoase trei puncte de pe glob

Specialiștii în politică externă spun că, în acest moment, România se află într-o regiune considerată de foarte mulți drept una dintre cele trei cele mai periculoase de pe glob.

Din acest punct de vedere, în acest moment, Federația Rusă, prin desfășurările militare la 150 de mile de frontiera ucraineană, a ieșit practic din zona negării plauzibile, cum s-a întâmplat după 2014, spunând foarte clar că desfășoară niște exerciții militare care au ca tematică o acțiune ofensivă, după cum a subliiat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, la Digi 24.

Sigur, au existat niște repoziționări, inclusiv din zona Mării Negre. Pericolul este oarecum ponderat în acest moment”, a estimat fostul ministru de externe.

Pe o spirală ireversibilă

Temerea cea mai mare în astfel de situații este că apropierea foarte complicată a unor forțe militare în poziție de luptă poate genera la un moment dat un accident, care intră, cum se spune, pe o spirală ireversibilă și de aceea, separarea forțelor militare este o precondiție pentru orice fel de dialog, fie el politic sau diplomatic.

„Sigur, sunt niște elemente de informare reciprocă, dincolo de tot ce se vede public, între zona Alianței Nord-Atlantice, americanii, pe de o parte, și zona Federației Ruse, deci un incident nu este chiar atât de iminent, dar evident că în această situație, poziționarea militară condiționează dialogul la masa negocierilor”, a mai explicat diplomatul român.