Companiile de asigurări au plătit peste un miliard de lei despăgubiri în baza polițelor RCA în primul trimestru

Publicat: 20 mai 2021, 17:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Companiile de asigurări au plătit peste un miliard de lei despăgubiri în baza polițelor RCA în primul trimestru

Despăgubirile plătite de companiile de asigurare în baza polițelor RCA au urcat cu peste 26% în primul trimestru din 2021, conform informațiilor făcute publice de către ASF. Astfel, valoarea totală a despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA a depășit 1 miliard de lei în T1 2021.

Dauna medie plătită de asigurători în baza polițelor RCA în ultimii 5 ani se află în continuă creștere: în comparație cu anul 2016, dauna medie RCA a fost cu 27,5% mai mare, evoluând de la 7.061 lei la 9.005 lei în 2020, în timp ce prima medie RCA achitată de șoferi s-a redus cu aproape 23% în aceeași perioadă.

Însă, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, țara noastră se situează pe primul loc în privința numărului de victime din accidentele rutiere în ultimii doi ani, cu 96 victime la un milion de locuitori în anul 2019, respectiv 85 victime la un milion de locuitori în 2020. Iar în UE, media este de 42 victime la un milion în anul 2020. Aceste cifre se reflectă și în percepția românilor în ceea ce privește riscurile, în condițiile în care 49% dintre șoferi consideră că riscul de a fi implicați într-un accident auto este mare și foarte mare, cu 6% mai mult față de 2019.

UNSAR crede că o soluție ar fi introducerea unui preț de referință orientativ pentru evaluarea despăgubirii atât în ceea ce privește partea de reparații, cât și de rent-a-car, măsură inclusă în proiectul de Ordonanță de urgență de modificare și completare a Legii nr. 132/2017 privind RCA.

De altfel, aceștia răspund și temerilor induse de o organizație patronală, care reprezintă interesele unei părți a patronilor de firme de transport rutier, și spun că industria de asigurări susține introducerea unui preț de referință pentru reparațiile auto, cu titlu informativ. Acest instrument, spune UNSAR, nu este o co-plată și nu ar impune o plafonare pentru tarifele aferente reparațiilor auto.