Ce se va întâmpla cu persoanele trimise în judecată pentru evaziune fiscală. Șeful DNA: Vor plăti și vor scăpa

Publicat: 21 mai 2021, 12:15, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce se va întâmpla cu persoanele trimise în judecată pentru evaziune fiscală. Șeful DNA: Vor plăti și vor scăpa
Crin Bologa

Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, a vorbit într-un interviu despre lupta împotriva corupției la nivel înalt, la noi în țară, și a precizat că aceasta nu înregistrează încă rezultate notabile, iar corupția din Justiție, deși a fost redusă, există și nu va dispărea într-un scurt timp.

În timpul interviului, Crin Bologa a avertizat că obiectivul principal al luptei împotriva corupției ar fi acela de a obține rezultate în toate domeniile.

Crin Bologa a mai declarat că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare – dacă plătesc prejudiciul – ar putea, de fapt, să aibă un efect contrar, respectiv să îi încurajeze pe infractori.

Modificările aduse legii evaziunii fiscale vor ajuta, este adevărat, la recuperarea prejudiciilor, spune șeful DNA, numai că – din punctul său de vedere – infracționalitatea poate fi ”stimulată”, iar cei anchetați și trimiși în judecată vor plăti și ”vor scăpa”.

”Va ajuta la recuperarea prejudiciilor dar eu cred că va și stimula infracționalitatea. Și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. O stimulare a activității infracționale. Acum se discută public că se va modifica această lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită până azi, sau până va intra în vigoare modificarea, cei anchetați și trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa”, a declarat Crin Bologa, șeful DNA, în timpul emisiunii ”Piața Victoriei” de la Europa FM.

Curtea Constituţională a României a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale

La sesizarea Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ICCJ),  Curtea Constituţională a României a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale – proiect care a fost iniţiat la sfârşitul anului 2017 şi adoptat de Camera Deputaţilor în decembrie 2020 -, iar principalele modificări vor intra în vigoare după ce legea va fi promulgată de președintele României.