A apărut un fragment uriaş de gheaţă, mai mare decât insula spaniolă Mallorca

Publicat: 23 mai 2021, 21:00, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
A apărut un fragment uriaş de gheaţă, mai mare decât insula spaniolă Mallorca

Un fragment uriaş de gheaţă, mai mare decât insula spaniolă Mallorca, s-a desprins dintr-o banchiza din Antarctica şi pluteşte în prezent în Marea Weddell, devenind cel mai mare aisberg din lume, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Potrivit Reuters, noul aisberg, denumit A-76 de oamenii de ştiinţă, a fost observat într-o serie de fotografii realizate recent de sateliţii ce compun misiunea Sentinel-1 din cadrul programului spaţial Copernicus, a anunţat ESA într-un comunicat publicat pe site-ul ei, care conţine şi o imagine cu acel fragment uriaş de gheaţă.

Suprafaţa lui este de 4.320 de kilometri pătraţi, iar noul aisberg are o lungime de 175 de kilometri şi o lăţime de 25 de kilometri.

Are dimensiuni gigantice

Prin comparaţie, insula Mallorca – o importantă destinaţie turistică a Spaniei, aflată în Marea Mediterană – are o suprafaţă de 3.640 de kilometri pătraţi. Statul american Rhode Island este şi mai mic în raport cu aisbergul A-76, având o suprafaţă de 2.678 de kilometri pătraţi.

Dimensiunile gigantice ale lui A-76, care s-a desprins din banchiza Filchner-Ronne, au făcut din acest fragment de gheaţă cel mai mare aisberg de pe Terra. Precedentul record era deţinut de aisbergul A-23A, care are o suprafaţă de circa 3.380 de kilometri pătraţi şi care pluteşte în prezent tot în Marea Weddell.