De ce băncile suedeze vor plăti o nouă taxă

Publicat: 27 mai 2021, 16:00, de Eliza Popa, în ECONOMIE , ? cititori
De ce băncile suedeze vor plăti o nouă taxă

Băncile din Suedia se pregătesc de o nouă luptă cu Guvernul, în încercarea de a bloca o propunere care vizează în mod expres industria financiară pentru o taxă suplimentară, transmite Bloomberg.

Guvernul de coaliţie format din social democraţi şi verzi şi-a exprimat de mult timp intenţia de a introduce o taxă pe bănci, care în opinia sa reprezintă un risc mai mare la adresa stabilităţii economice decât alte industrii.

Industria financiară se pregătește de ripostă

Am văzut cum o criză financiară ne-a costat enorm astfel că nu este nerezonabil ca băncile să contribuie şi ele”, a declarat marţi ministrul Finanţelor din Suedia, Asa Lindhagen. Potrivit acesteia, există puţine indicii că industria bancară nu îşi permite o nouă taxă. „În mod clar, băncilor le merge foarte bine. Nu este ca şi cum ar fi într-o situaţie dificilă”, a adăugat Asa Lindhagen.

Însă industria financiară din Suedia se pregăteşte de ripostă. Luni, Asociaţia bancherilor din Suedia a criticat ultima propunere a Guvernului, care potrivit Asociaţiei încalcă legislaţia Uniunii Europene. De asemenea, Asociaţia a prezentat o serie de analize care arată că o nouă taxă ar afecta stabilitatea financiară.ADVERTISING