Claudiu Năsui făcut KO de patronate: Nu poate desființa cele 40 de posturi de atașați de turism prin ordonanță de urgență

Publicat: 29 iun. 2021, 13:17, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Claudiu Năsui făcut KO de patronate: Nu poate desființa cele 40 de posturi de atașați de turism prin ordonanță de urgență
Claudiu Nasui si Paul Ene

Ministrul USR al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, este preocupat ca legea să se aplice doar în funcție de interesele sale și ale grupului său, ignorând toate prevederile legale în vigoare.

Tentativa USR de legalizare a… ilegalității

PUTEREA a semnalat recent că ministrul Claudiu Năsui vrea să desființeze, atenție, prin ordonanță de urgență, rețeaua de birouri internaționale de turism, deja desființată de fostul ministru PSD al Turismului Mircea Dobre, unde urmau să își desfășoare activitatea 40 de atașați de turism.

Numai că Năsui a trimis Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea Ordonanței nr.58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România și a altor acte normative spre avizare la CES, înainte de a fi pus în dezbatere publică, ceea ce este ilegal.

Adică a pus carul înaintea boilor. La scurt timp, și-a dat seama de prostia pe care pus-o la cale și a pus proiectul în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Dar, colac peste pupăză, ca să dea o tentă cât de cât de legalitate, ministrul Claudiu Năsui a convocat la sediul ministerului Comisia de Dialog Social pentru a dezbate proiectul de ordonanță privind desființarea celor 40 de posturi de atașați de turism.

Numai că această ședință a fost un fiasco pentru Claudiu Năsui și oamenii săi de încredere, în special pentru secretarul de stat Paul Ene.

Amenințările incredibile ale secretarului de stat USR Paul Ene

Din start, secretarul de stat Paul Ene a încercat să le impună celor prezenți la Comisia de Dialog Social să avizeze urgent acest proiect de ordonanță pe motiv că este benefică pentru relansarea turismului românesc.

Dar, imediat, Paul Ene a fost pus la punct de reprezentantul UGIR care l-a atenționat că ședința este ilegală din lipsă de cvorum, dar mai ales că nu a fost făcută dezbatere publică așa cum este stipulat în Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Însă, imediat omul lui Năsui a început să țipe și să îi amenințe pe cei prezenți că trebuie să avizeze cu orice preț proiectul de desființare a celor 40 de posturi de atașați de turism. Secretarul de stat de la PNL Daniela Nicolescu și-a dat seama că ceea ce vrea Paul Ene este o ilegalitate, adică nu se poate ține o asemenea ședință pentru că nu a existat dezbatere publică.

Mai mult, și reprezentanții Blocului Național Sindical și al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România l-au avertizat pe Paul Ene că ședința este ilegală și, ca atare, trebuie suspendată, atenționându-l că dacă încearcă să falsifice procesul verbal va ataca imediat actul în contencios administrativ.

Acest aspect al ilegalității ședinței a fost certificat și de către Secretariatul General al Guvernului, fapt pentru care Paul Ene și câțiva angajați ai ministerului au sărit ca arși, generând discuții contradictorii și extrem de tensionate.

Disperat că nu a reușit să-și legalizeze cât de cât ilegalitatea, secretarul de stat Paul Ene a amenințat că tot se va da ordonanță pentru desființarea celor 40 de posturi de atașați de turism, chiar dacă reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor nu a fost de acord.

Justificare science fiction

O serie de argumentele privind desființarea posturilor pentru atașații de turism menționate în Nota de fundamentare sunt de a dreptul aberante și penibile, dar și ilegale, care nu justifică urgența emiterii ordonanței.  

Apreciem că politica de promovare a turismului pe piețele țintă și emergente externe poate fi realizată prin reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din cadrul rețelei externe de comerț. Totodată, în vreme ce reforma privind promovarea turismului prin Planul Național de Redresare și Reziliență va fi finanțată prin fonduri europene, rețeaua de atașați în turism ar fi finanțată în întregime din bugetul de stat. În acest sens, este notabil faptul că drepturile salariale ale atașaților în turism sunt asimilate cu cele ale consilierilor diplomatici, inclusiv în ceea ce privește regimul special al pensiilor de serviciu acordate acestei categorii, astfel încât povara asupra bugetului de stat este mult mai mare față de echivalentul posturilor de consilieri în cadrul aparatului propriu al ministerului„, se menționează în nota de fundamentare a ordonanței promovate de Claudiu Năsui.

Astfel, acesta propune ca „numărul de 40 de posturi destinate pentru atașații de turism urmând a se redistribui în cadrul structurilor constituite la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”.

Dar, justificarea privind impactul bugetar al desființării celor 40 de posturi de atașați de turism este penibilă. „La nivelul maxim de salarizare existent pentru funcțiile similare în cadrul ministerului, impactul bugetar pentru implementarea și salarizarea tuturor celor 40 de posturi ar fi fost de aproximativ 850.000 lei/lună„.

Adică, prin achitarea unui salariu lunar de 21.250 de lei (cc.4.300 de euro) pentru un atașat de turism, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Guvernul României fac o mare economie la bugetul de stat prin economisirea anuală a 10.200.000 de lei, ceea ce ar reprezenta circa 2.000.000 de euro.

Fundamentare pe lângă lege și pe lângă Programul de guvernare

Mai mult, ministrul Claudiu Năsui a invocat în Nota de Fundamentare un act normativ care nu este în vigoare, adică Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care încă nu a fost aprobat de Comisia Europeană.

În plus, prin promovarea acestei ordonanțe, ministrul Claudiu Năsui anulează ceea ce a susținut atât el, cât și premierul Florin Cîțu și cele trei partide aflate în coaliție în programul de guvernare.

PNL, USR și UDMR și-au asumat foarte clar în programul de guvernare „Reînființarea rețelei de birouri internaționale de turism și redefinirea atribuțiilor acestora pentru o creștere a eficienței activității”.