Comunismul nu dispare ușor din oameni! Un exemplu de „premărire” de la Baia Mare

Publicat: 08 iul. 2021, 16:18, de Aurel Drăgan, în Cultură , ? cititori
Comunismul nu dispare ușor din oameni! Un exemplu de „premărire” de la Baia Mare
Scrisoare Catalin Chereches

Circulă, pe Facebook, o scurtă scrisoare trimisă de colectivul Bibliotecii „Petre Dulfu” Baia Mare către primarul Cătălin Cherecheș al orașului cu același nume. Limbajul lemnos al misivei este un deliciu pentru cei care au citit scrisorile către Elena și Niculae Ceaușescu dinainte de 1989.

„Domnule primar,

Întru bucuria acestui ceas aniversar, al celor 43 de ani de viață plini de realizări, avem deosebita plăcere să Vă adresăm cele mai sincere gănduri și doriri de multe, frumoase și alese împliniri. Sub clepsidra timpului, vectorul definitoriu al întregii lumi, singurul adevăr de necuprins rămâne veșnicia. În ea se regăsește eternitatea lui Dumnezeu, sfera tuturor lucrurilor văzute și nevăzute, freamătul și bucuria lumii, energia și lumina universului.

Cu energia Universului ați umplut și domnia voastră acest oraș, frumusețea și valoarea lui regăsindu-se peste tot; în spațiul sacru al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare ați adus lumină, emanând în permanență izul unei bogate culturi și al unei sincere prietenii, iar în sfera lucrurilor văzute, ați oferit echilibru și speranță.

Mulțumindu-Vă pentru toate acestea și asigurându-Vă de prețuirea noastră sinceră, Vă dorim să trăiți veșnicia sub cele mai nobile forme ale sale.

La mulți ani binecuvântați”

Colectivul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare”

Se poate observa, pe lângă limbajul de adulare „patriotică” și adresarea cu titlu princiar „-Vă”. Scrisoarea este picătură leită cu cele de adorație publicate în masă în perioada comunistă la adresa „conducătorului nostru iubit”.

Reamintim că primarul Cătălin Cherecheș se află la al treilea mandat și are pe rol două dosare de corupție, în care este acuzat că a primit mită și care sunt pe rolul instanțelor din 2016 și 2018. În vara lui 2016, Cherecheș a câștigat alegerile locale în timp ce era în arest preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce a luat mită de la un om de afaceri.