Tanczos Barna: Să spui cât lemn s-a furat este imposibil. S-au confiscat 307 metri cubi de lemn din 21 de milioane transportate

Publicat: 03 aug. 2021, 16:45, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Tanczos Barna: Să spui cât lemn s-a furat este imposibil. S-au confiscat 307 metri cubi de lemn din 21 de milioane transportate
Tanczos Barna

Sistemul informatic de monitorizare a trasabilităţii lemnului SUMAL 2.0 este folosit de peste 64.000 de utilizatori care s-au înregistrat şi a generat mai mult de 2,2 milioane de avize de transport în şase luni, în creştere cu peste 10% faţă de acelaşi interval al anului trecut, a declarat marţi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că este imposibil de spus cât lemn se fură din pădurile din România.

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos a devenit operaţional începând cu data de 31 ianuarie 2021.

Astăzi, SUMAL 2.0 este folosit/utilizat de peste 64.000 de utilizatori care s-au înregistrat în acest sistem. A generat peste 2,2 milioane de avize de transport, o creştere faţă de anul trecut de peste 10%”, a menţionat Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

Totodată, cantitatea de masă lemnoasă transportată şi monitorizată prin SUMAL 2.0 a fost de 21 milioane de mc, faţă de 17,3 milioane mc în 2020.

Pe lângă introducerea altor tipuri de materiale lemnoase, descurajarea transportului fără aviz este un lucru cert. Sunt din ce în ce mai puţine companii care riscă să facă transport de material lemnos fără documente. Nu este sistemul perfect. Cu siguranţă că vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minim şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a adăugat Ministrul.