Producție bună de vin, în acest an. Recoltatul strugurilor, întârziat de vremea capricioasă

Publicat: 28 sept. 2021, 18:03, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
Producție bună de vin, în acest an. Recoltatul strugurilor, întârziat de vremea capricioasă

2021 este un an normal din punct de vedere al producției de vin în România, cu observația că din cauza vremii capricioase recoltatul este întârziat cu câteva săptămâni, ceea ce a și afectat, de altfel, cantitatea de zahăr din struguri. Patronatul din sector estimează o producție de circa 5 milioane hectolitri, față de 3,8 milioane hectolitri, anul trecut, când recolta a fost diminuată de secetă.

Chiar dacă producțiile diferă în funcție de regiune, producătorii se așteaptă la recolte bogate în acest an, semnificativ mai mari față de 2020.

“Va fi un an normal din punct de vedere al producțiilor pentru România, estimările se ridică la 5 milioane hectolitri de vin. Pentru că a fost rece, strugurii nu au acumulat zahăr, ci doar 30-40% din cât ar fi trebuit să acumuleze pe zile. Acum, avem aciditate, dar n-avem zahăr, așa cum era în urmă cu 15-20 de ani”, a declarat pentru Puterea.ro, Valeriu Cotea, președintele Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV).

Vin de excepție la Tohani

Prognoze optimiste au și viticultorii de la Tohani, care susțin că vinul din acest an va fi unul de excepție, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, producția de struguri de calitate superioară fiind în creștere cu peste 20%, raportat la 2020.  

“Anul acesta, deși primăvara capricioasă a pus sub semnul întrebării producția de struguri, apropierea sezonului culesului oferă perspective optimiste asupra vinului ce va purta pe etichetă anul 2021, atât din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ. Redresarea vremii în iunie a influențat direct calitatea strugurilor de la Tohani, chiar dacă acest lucru a înseamnat amânarea cu câteva săptămâni a culesului, față de o perioadă obișnuită din punct de vedere climatic”, a precizat Virgil Mândru, CEO și proprietar Tohani România, companie care deține circa 385 ha de viță de vie.

Producătorul își propune să mențină producția la aceleași cote ca în 2020, când a depășit un milion de sticle de Fetească Neagră.

Producții mici, în Europa

În Europa, producţia de vin din acest an va fi una deosebit de scăzută, după ce seceta, grindina şi bolile au afectat culturile de viţă de vie, însă calitatea strugurilor va fi mai bună, susţin organizaţiile Copa & Cogeca, care reprezintă vocea unită a agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.

În Italia, Franţa şi Spania, primii trei mari producători europeni, producția ar urma să scadă cu 18% în acest an, comparativ cu anul trecut, până la 117,3 milioane de hectolitri. Cea mai afectată ar urma să fie producţia de vin a Franţei, în cazul căreia se prognozează o scădere cu aproximativ o treime (minus 29%).