Atac: Sarkozy a vorbit despre „elitele care strâmbă din nas ca maimuțele”

Publicat: 20 sept. 2020, 23:00, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Atac: Sarkozy a vorbit despre „elitele care strâmbă din nas ca maimuțele”

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a publicat în această vară o carte de memorii, care a înregistrat imediat un boom de vânzări.

Sarkozy a fost invitat recent în cadrul emisiunii Quotidien, la TMC, să vorbească despre această carte de peste 500 de pagini, care însumează impresiile despre debutul mandatului său prezidenţial (2007-2012). În timpul emisiunii, Nicolas Sarkozy a făcut o afirmație care a atras atenția și a stârnit numeroase reacții în mediul online.

Asocierea de idei i-a făcut pe mulți să reacționeze

Fostul președinte s-a referit la romanul scris de Agatha Christie, „Zece negri mititei”, redenumit recent „Erau 10”, din cauza dimensiunii rasiste a vechiului titlu, întrebând dacă avem dreptul de a spune maimuță. „Această voință a elitelor, care strâmbă din nas… Care sunt ca maimuțele, care nu ascultă pe nimeni. Avem dreptul să spunem maimuță? Pentru că nu mai avem dreptul să spunem”, a declarat Nicolas Sarkozy. El a completat: „Nu mai avem dreptul acum. Nu mai putem să spunem <maimuță> fără a insulta pe nimeni”.

Această asociere de idei i-a făcut pe mulți să reacționeze, mai ales pe Twitter. „Nicolas Sarkozy, în mijlocul unui naugrafiu rasist”, a scris pe Twitter europarlamentarul Yannick Jadot. De asemenea, Olivier Faure, secretar al Partidului socialist, a răspuns pe Twitter imediat: „Şi astfel un fost preşedite al Republicii asociază spontan maimuţele cu negrii…un rasism fără mască”.

Sarkozy a mai spus la Quotidien că, în comparaţie cu elita franceză, el iubește cuvintele și îi place să le dea “consistenţă, un miros, o viaţă”.