VIDEO | Tornada a făcut prăpăd în Catania. Italia e sub cod roșu, lovită de furtuni și grindină

Publicat: 06 oct. 2021, 12:15, de Mihaela Verdes, în Internațional , ? cititori
VIDEO | Tornada a făcut prăpăd în Catania. Italia e sub cod roșu, lovită de furtuni și grindină
Sursa: Facebook/Comune di Catania

Italia a fost lovită de furtuni puternice, săptămâna aceasta. Oraşul Catania din Sicilia a fost lovit marţi, 5 octombrie, de ploi abundente şi grindină. Mai multe persoane au fost rănite. Autoritățile locale spun că s-a format o tornadă, potrivit presei din Peninsulă.

Niciuna dintre victime nu a avut nevoie de spitalizare, potrivit agenţiei de ştiri ANSA. Mai multe locuinţe şi magazine au fost afectate de furtună. Au fost copaci dezrădăcinaţi şi câteva drumuri au fost închise. Patru avioane au fost redirecţionate către alte aeroporturi. Locuitorii din oraşul de pe Muntele Etna au fost sfătuiţi să rămână în case.

În regiunea Liguria, ploile abundente căzute luni şi marţi au umflat râurile. Un pod de mici dimensiuni s-a prăbuşit. Zece familii au fost evacuate de echipele de salvare, a informat presa italiană.

Este cod roșu și în două provincii vecine cu Liguria, din nordul Italiei. Piemont și Lombardia sunt afectate de cantitatea extrem de mare de apă căzută în Liguria. Râurile umflate au depășit malurile și au provocat inundații și alunecări de teren. 

În Savona, precipitaţiile căzute luni au fost cele mai abundente din istoria provinciei. Apele au provocat alunecări de noroi şi inundaţii. Circulaţia rutieră şi feroviară a fost blocată.

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Italia, din cauza codurilor roșii de ploi și inundații.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Italiană că Serviciul de Protecție Civilă italian a emis un avertisment de cod roșu de precipitații puternice, începând cu 4 octombrie 2021, pentru centrul regiunii Liguria și zona de vest din regiunea Piemonte.

Conform MAE, condițiile de instabilitate se vor extinde și în următoarele zile, din cauza anticiclonului nord-european care va determina deplasarea unei mase de aer ploios și rece către Marea Mediterană.

Pentru informații actualizate cu privire la starea vremii, se recomandă consultarea site-ului Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/ și al Serviciului de Protecție Civilă: www.protezionecivile.gov.it.