Bloomberg: Criza energetică europeană, șansa de aur a Rusiei!

Publicat: 13 oct. 2021, 21:00, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Bloomberg: Criza energetică europeană, șansa de aur a Rusiei!

Kremlinul face presiuni pentru aprobarea rapidă a controversatei conducte Nord Stream 2 către Germania pentru a spori livrările de gaze, potrivit Bloomberg.

Președintele rus Vladimir Putin vrea să pună presiuni pe Uniunea Europeană (UE) pentru a rescrie unele dintre regulile pieței sale de gaze după ani de ignorare a preocupărilor Moscovei, pentru a le îndepărta de la stabilirea prețurilor la contracte pe termen lung, favorizate de Gazprom, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Putin urmează a susținut un discurs miercuri la conferința Săptămânii Energiei Ruse de la Moscova. Pe fondul unor fluctuații zilnice record de până la 40% din prețurile gazelor europene, el a făcut o intervenție calculată pentru a calma piața săptămâna trecută, spunând că Gazprom poate spori aprovizionarea pentru a ușura lipsurile.

O oportunitate din criză

Cu toate acestea, chiar și atunci când Kremlinul îl consideră pe Putin ca salvator al energiei Europei, Rusia nu are iluzia că va obține concesii politice din partea UE sau va ușura relațiile tensionate ca urmare a crizei, potrivit unui oficial guvernamental și unui consilier politic apropiat de președinție. „Putin simte o oportunitate din criză”, a spus Andrei Kortunov, șeful Consiliului pentru afaceri internaționale ruse, fondat la Kremlin și de aceea Bloomberg notează că această criză energetică reprezintă șansa de aur a Rusiei.

Rusia dorește să împiedice UE să împiedice certificarea Nord Stream 2 și să înceapă discuții asupra prețurilor stabile pe termen lung pentru gaz”, a mai spus Kortunov.