Sportivii trebuie să plătească impozit de 10% pe venit

Publicat: 14 oct. 2021, 15:31, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Sportivii trebuie să plătească impozit de 10% pe venit

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituţiei „Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă”, care aduce clarificări legate de ce obligații fiscale au persoanele fizice care au activități sportive.

Contribuabilii care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă datorează impozit pe venit. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut şi se reţine la sursă la momentul plăţii venitului, potrivit ghidului ANAF. Prin participanți la activitatea sportive, se numără sportivii, antrenorii, medicii, asistenţii medicali, maseurii, kinetoterapeuţii, cercetătorii, arbitrii care pot încheia contracte de activitate sportivă conform Art. 67 alin. (1) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, explică ANAF.

Trebuie plătite asigurările sociale și de sănătate

Persoanele fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă, datorează contribuţia de asigurări sociale, dacă estimează pentru anul curent venituri din activităţi independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II. Cota de contribuţii de asigurări sociale este de 25%.

Anul trecut, salariul de bază minim brut a fost de 2.300 lei lunar, iar plafonul anual este de 27.600 de lei (12 luni x 2.300de  lei). Cei care realizează venituri din activități sportive dar nu se incadrează în plafonul anual pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale pentru anul curent, în condiţiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.

Totodată, trebuie plătite și asigurărilede sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Aici gasești noutățile din „Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă”, publicat de ANAF.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele