Rusia a lansat de vineri plata prin recunoaştere facială la metrou! (VIDEO)

Publicat: 16 oct. 2021, 10:20, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Rusia a lansat de vineri plata prin recunoaştere facială la metrou! (VIDEO)

Moscova a lansat vineri sistemul ”Face pay” sau plata prin recunoaştere facială la toate staţiile reţelei sale de transport subteran, în cel mai recent exemplu de dezvoltare rapidă, iar pentru unii controversată, a acestei tehnologii în Rusia, potrivit RIA Novosti.

Pentru a intra în metrou, călătorii nu mai au nevoie de card sau smartphone, este suficient să te uiţi la camera din turnichet. Nu mai este nevoie să atingeţi smartphone-ul sau orice altă suprafaţă”, a indicat primarul adjunct responsabil de transporturi, Maksim Liksutov, citat într-un comunicat al primăriei. Moscova „este primul oraş din lume unde sistemul Face Pay funcţionează la o asemenea dimensiune”, fiind disponibl la toate cele 241 de staţii ale metroului capitalei ruse, a afirmat viceprimarul, precizând că plata prin recunoaştere facială este „doar una dintre multele modalităţi de plată” şi rămâne „voluntară”.

Această tehnologie a fost criticată de mai multe organizaţii neguvernamentale ruse şi internaţionale

Liksutov se aşteaptă ca între 10% şi 15% dintre călătorii metroului moscovit să utilizeze cu regularitate acest sistem „în doi-trei ani”. Sistemul Face pay este destinat, potrivit autorităţilor, să reducă timpul de aşteptare în uriaşa reţea a metroului moscovit, una dintre cele mai aglomerate din lume. Autorităţile au promis că datele obţinute în cadrul recunoaşterii faciale vor fi „criptate în siguranţă”, camera din turnichet citind o „cheie biometrică” şi nu o imagine a feţei persoanei.

Această tehnologie, care se dezvoltă rapid în Rusia, a fost totuşi criticată de mai multe organizaţii neguvernamentale ruse şi internaţionale, care au exprimat temeri cu privire la eventuale derive, scurgeri de date şi lipsa consimţământului.