Cum vom obține un credit imobiliar din 2022. Crește avansul pe care va trebui să-l plătim la bancă

Publicat: 22 oct. 2021, 12:12, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Cum vom obține un credit imobiliar din 2022. Crește avansul pe care va trebui să-l plătim la bancă

Banca Națională a României a elaborat un proiect de modificare a regulilor de acordare a creditelor imobiliare. Românii care vor vrea să contracteze un credit imobiliar vor trebui să plătească un avans de 25% pentru creditele în lei, de 35% pentru cele în euro şi de 50% pentru cele în alte valute.

Banca Centrală a adus unele modificări la completarea Regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR) nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 855 la 18 decembrie 2012.

Una din cele mai importante modificări pe care BNR vrea să le introducă din ianuarie 2022 este creșterea avansului atât la creditele imobiliare în lei, cât și la creditele imobiliare în Euro. Potrivit documentului BNR, acesta va crește cu 10%. „În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, informează documentul BNR. Astfel, de la anul, românii care vor vrea să contracteze un credit imobiliar  vor trebui să plătească un avans de 25% pentru creditele în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute. 

De asemenea, creditele în lei pentru investiţii în imobiliare nu vor putea depăşi 75% din valoarea garanţiei, cele în euro 65%, iar cele în alte valute 50%.

Noile prevederi nu se vor aplica în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat, informează BNR.

În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele se reduc cu 10 puncte procentuale. Totodată, BNR propune ca pentru acordarea creditelor, împrumutătorii stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului. „Împrumutătorii asigură conformarea la dispoziţiile prezentului regulament începând cu data de 1 ianuarie 2022”, specifică actul normativ.

Decizia BNR de a modifica regulile de creditare pentru investițiile imobiliare vine la scurt timp după ce a majorat rata dobânzii de politică monetară la 1,50% pe an, de la 1,25% pe an.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele