S-a prăbușit una dintre cele mai vechi mine de sare din România. Evacuări și restricții de circulație
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/ocne-de-sare-maramures.jpg)
O fostă mină de sare din localitatea Coştiui, județul Maramureș, s-a prăbușit luni seară, formând un crater cu diametrul de aproximativ 30 de metri și adâncime de 10-15 metri. Autoritățile au instituit măsuri de siguranță, astfel încât nicio viață să nu fie pusă în pericol. Au fost evacuate șapte persoane iar circulația din zonă a fost restricționată.
S-a prăbușit o mină în apropierea mai multor locuințe
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș, prăbușirea a afectat o galerie minieră veche, din perioada în care se exploata sare. Craterul format are un diametru de 30 de metri și o adâncime estimată între 10 și 15 metri. Însă terenul continuă să se surpe pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, motiv pentru care s-a decis evacuarea preventivă a șapte persoane din cinci imobile.
Subprefectul Rudolf Stauder, aflat la fața locului, a declarat că locuințele evacuate nu au fost afectate direct, însă o gospodărie nelocuită se află în pericol. Zona a fost balizată și interzisă accesului. De asemenea, circulația pe DJ 186A a fost oprită pe o lungime de aproximativ 50 de metri.
Autoritățile monitorizează constant evoluția terenului
În urma prăbușirii, au fost dislocați opt pomi fructiferi și au fost avariate anexele gospodăriei din apropiere. Conform planului de măsuri, autoritățile vor monta indicatoare pentru devierea circulației și vor realiza studii de specialitate pentru consolidarea terenului.
Instituțiile locale, inclusiv CLSU și SVSU Rona de Sus, dar și poliția, vor monitoriza zona timp de o săptămână. Dacă va fi necesar, această perioadă va fi prelungită.
La fața locului a fost trimisă și o autospecială de pompieri din Sighetu Marmației, pentru a interveni în caz de necesitate.
Istoria exploatării de sare la Coștiui
Există dovezi arheologice care atestă că exploatarea de sare a început la Coștiui încă din antichitate. Însă, oficial, salina a fost deschisă în Evul Mediu, între secolele XIV-XV.
Dintre numeroasele ocne de sare care au existat aici, majoritatea s-au prăbușit iar acum sunt umplute cu apă, devenind lacuri sărate. Excepția este „Ocna Apaffi”, a cărei deschidere a început în anul 1580. Aceasta este singura ocnă de sare din Maramureș care are formă de clopot. În perioada interbelică, aceasta era vizitată de sute de turiști în fiecare an. În anii ’80 au existat încercări de a o pune în circuitul turistic, dar proiectul a fost abandonat.
Pentru a facilita transportul sării, la 1 ianuarie 1883 a fost inaugurată o cale ferată dedicată, care conecta Sighetul de Coștiui pe o distanță de 15,6 km. Însă activitatea minieră a încetat definitiv în jurul anilor 1933-1934, pentru că nu renta financiar.
Pe lângă salină, Coștiui era cunoscut în perioada comunistă pentru băile sărate, inaugurate în 1967. Acestea atrăgeau mii de vizitatori datorită proprietăților terapeutice ale apei. Din păcate, astăzi se află într-o stare avansată de paragină. Deși există discuții și demersuri pentru revitalizarea lor, niciunul dintre aceste planuri nu a fost concretizat.