Astfel, fructele uscate pe care le găsim ușor în comerț nu înseamnă că vor fi consumate ca fructele proaspete, subliniază nutriționiștii. Odată cu eliminarea apei, în aceste fructe se concentrează zahărul și, câteodată, se mai adaugă zahăr pentru conservarea lor.
Astfel, o porție de 100 de grame de caise uscate conține aproximativ 59,1 grame de zahăr, în timp ce o porție de 100 de grame de caise proaspete are aproximativ 9 grame de zahăr.
Iată concentrația de zahăr din alte fructe uscate: curmale – 66%, stafide – 59%, caise – 53%, smochine – 48% și prune – 38%.
Dacă prin uscare aceste fructe pierd apă, ele nu pierd și calorii. Asta înseamnă că o porție de fructe uscate conține mai multe calorii comparativ cu o porție egală de fructe proaspete. De exemplu: 100 de grame de caise proaspete vine cu aproximativ 45,9 calorii, în timp ce o porție egală de caise uscate conține aproape 239 calorii.
Și nutriționiștii mai subliniază un aspect: tendința de a mânca mai multe fructe uscate, comparativ cu cele proaspete. În funcție de mărime, mâncăm una, două, trei caise proaspete, în schimb, caise uscate, mâncăm cinci, șase chiar zece.
Mai trebuie să fim atenți la mixurile de fructe uscate, deoarece producătorii mai adaugă sulfiți și alți conservanți pentru a prelungi termenul de valabilitate. Or, aceste substanțe chimice pot provoca reacții alergice, chiar crize de astm.
Totuși, nu putem omite proprietățile nutriționale ale fructelor uscate. Ele fac parte din alimentația echilibrată.
Dar trebuie consumate cu moderație prin:
Iată și opiniile despre fructele uscate aparținând medicului nutriționist Mihaela Bilic: