A apărut efectul de musafir: românii s-au cam săturat de refugiații din Ucraina

Publicat: 10 mai 2022, 10:45, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
A apărut efectul de musafir: românii s-au cam săturat de refugiații din Ucraina

Ucrainenii venit în România cu sutele de mii. Românii au sărit să-i ajute cu mâncare, cazare, haine și tot ce este nevoie. Interesul pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni a scăzut, însă, în rândul cetățenilor români.

Interesul pentru voluntariat în sprijinul refugiaţilor ucraineni care ajung în punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea a scăzut în ultima perioadă faţă de primele zile ale războiului din Ucraina, a remarcat mediatorul cultural al asociaţiei Salvaţi Copiii, Carolina Cucu.

Prezentă la Isaccea încă de la începutul războiului din Ucraina, asociaţia le oferă mămicilor cu bebeluşi spaţii pentru odihnă, schimbarea şi hrănirea copiilor, dar şi materiale igienico-sanitare, alimente şi jucării. „Avem cam tot ce le trebuie mămicilor care ajung aici, dar pentru a continua avem nevoie bineînţeles de susţinere financiară, de donaţii. Se observă o scădere a numărului de voluntari. Dacă pentru prima lună exista disponibilitate, acum sunt din ce în ce mai puţini. Deci, am avea nevoie şi de voluntari”, a menţionat carolina Cucu, citată de Agerpres.

Sociologul Alfred Bulai a anticipat, încă de la începutul războiului că românii sunt buni, îi ajută pe refugiații ucraineni, dar până la un punct, pentru că nu o pot face nelimitat. “Este extraordinară solidaritatea, însă în câteva săptămâni va interveni efectul de musafir, la capitolul refugiați. Ați văzut când vin niște prieteni în vizită. Stau două-trei zile. Ești amabil cu ei, îi plimbi, le oferi ce ai tu mai bun. Dar dacă vizita lor se prelungește și musafirii nu mai stau doar două-trei zile, ci două-trei luni, atunci nu ne mai convine. E o vorbă: omul vine, dar parcă mai și pleacă. Fix la fel se va întâmpla și cu solidaritatea românilor vis-à-vis de refugiați. Plus că mai e și numărul. Una e să fie două-trei sute și alta e să fie câteva sute de mii. Ce spun eu nu sunt invenții. Sunt studii făcute în acest sens. Să vă dau un exemplu: dacă un om amabil și altruist are o făbricuță de mezeluri și donează o mașină cu produse. Duce o dată, de două ori. Nu poate duce la infinit, că ar însemna să dea faliment”, a explicat, pentru Puterea.ro, Alfred Bulai, în perioada când românii erau extrem de solidari și săritori cu refugiații ucraineni.

Referitor la solidaritate, Bulai ne-a explicat și de ce au fost românii solidari.”Mai sunt câteva aspect pentru care românii sunt acum solidari.  Primul efect este cel emotional. E normal ca Ucraina să fie privită ca o victimă. Al doilea este că România nu simpatizează foarte tare cu Rusia, iar istoria a dovedit acest lucru”, a punctat sociologul.

A scăzut considerabil numărul de refugiați din Ucraina

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, persoanele care vor să facă voluntariat în vama din oraşul Isaccea trebuie să facă parte dintr-o organizaţie neguvernamentală aflată în evidenţa autorităţilor din zonă, ISU coordonând activitatea voluntarilor.

„În acest moment, nu este nevoie de voluntari, deoarece fluxul persoanelor care vin din Ucraina este destul de mic. În ultima săptămână, au fost până la 1.000 de persoane pe zi. Dacă situaţia se complică, luăm legătura cu organizaţiile neguvernamentale şi găsim modalităţi de a aduce mai mulţi voluntari”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Dan Năstase.

Potrivit Gărzii de Coastă, circa 84.000 de persoane din Ucraina au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea de la începutul războiului din ţara vecină.

 

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele