A explodat numărul de soldați ruși condamnați pentru omor, după recrutarea pușcăriașilor

Publicat: 18 apr. 2024, 12:46, de Filon Stan, în Internațional , ? cititori
A explodat numărul de soldați ruși condamnați pentru omor, după recrutarea pușcăriașilor
A explodat numarul de soldati rusi condamnati pentru omor, dupa recrutarea puscariasilor

Autoritățile ruse au recrutat soldați din pușcării, la ordinul lui Vladimir Putin, pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina. Acum, însă, Rusia se confruntă cu un adevărat val de soldați condamnați pentru omor!

Datele Curții Supreme a Rusiei arată că a explodat pur și simplu numărul soldaților ruși condamnați pentru omor. Creșterile au avut loc în contextul în care Ministerul rus al Apărării și grupul de mercenari Wagner au recrutat masiv din închisorile rusești pentru a-și consolida efectivele din Ucraina, potrivit The Moscow Time.

A explodat numărul de soldați ruși condamnați pentru omor

Instanțele rusești au condamnat anul trecut 116 soldați pentru crimă cu premeditare, o creștere dramatică față de cei 13 soldați condamnați în 2022 și alți 21 în anul 2021, potrivit datelor oficiale.

Site-ul independent de știri Mediazona a precizat că în aceste condamnări nu sunt incluse cazurile de folosire necorespunzătoare a armelor sau a altor echipamente militare, ci doar crimele cu premeditare. De asemenea, instanțele rusești au pronunțat și un număr record de condamnări pentru spionaj, trădare de stat și divulgare de secrete de stat, potrivit acelorași date ale Curții Supreme 2023 analizate de un alt post independent, Vyorstka.

Datele oficiale arată că nouă persoane au fost condamnate pentru spionaj, 39 pentru trădare de stat și 73 pentru divulgarea de secrete de stat. Numărul de condamnări a crescut față de anii precedenți. Creșterile au avut loc în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a intrat în al treilea an, în februarie 2024.

De-a lungul anilor 2022 și 2023, Ministerul rus al Apărării și grupul de mercenari Wagner au recrutat masiv din închisorile rusești pentru a-și consolida efectivele din Ucraina, promițând să grațieze condamnații în schimbul serviciului militar.

De atunci, această practică a fost eliminată treptat în favoarea eliberării condiționate pe durata războiului, potrivit rapoartelor mass-media. Începând cu luna martie 2024, președintele Vladimir Putin a promulgat o lege care permite viitorilor suspecți sau condamnați să se înroleze în armată pentru a scăpa de problemele cu legea.