A fost lansat pe orbită: Primul nanosatelit al Chișinăului

Nanosatelitul TUMnanoSAT, a fost lansat cu succes, vineri, pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI). A fost construit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

La eveniment au participat, în format hibrid, prim-ministrul Natalia Gavrilița, rectorul UTM, Viorel Bostan, diplomați, reprezentanți ai Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA) și ai Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).

”Acum 14 ani, a apărut ideea de a lansa un program de satelit, pentru ca să putem explora spațiul cosmic, dar și atrage cât mai mulți tineri în domeniul tehnologiilor inginerești. Am făcut 2 încercări de a aplica la Programul „KiboCube”, din a treia ne-a reușit. Acum, putem spune cu certitudine că Republica Moldova știe să construiască sateliți”, a menționat Viorel Bostan, rectorul UTM, citat de rfi.ro, în cadrul ceremoniei de lansare.

EchipA de specialiști a UTM a muncit la proiectarea, testarea și lansarea satelitului în cadrul Proiectului internațional ”KiboCUBE”, realizat cu suportul Agenției Aerospaţiale din Japonia.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Katayama Yoshihiro, a asigurat susținerea statului japonez pentru  proiectele de inovare și cercetare ale Republicii Moldova.

Cronologia aventurii UTM în spațiu

  • În perioada martie-august 2021, satelitul construit de UTM a trecut testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA
  • În martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2
  • Pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX

UTM a fost selectată de Agenția Aerospațială a Japoniei și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării susținute, pe orbită în spațiu, a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole