A fost lansată prima bancă globală de celule stem. Ajută oamenii de știință să studieze riscul genetic al bolii Alzheimer

Publicat: 07 iul. 2025, 19:03, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
A fost lansată prima bancă globală de celule stem. Ajută oamenii de știință să studieze riscul genetic al bolii Alzheimer

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie au dezvoltat prima bancă globală de celule stem care are ca scop îmbunătățirea înțelegerii modului în care factorii genetici influențează riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Denumită „Platforma iPSC pentru modelarea riscului genetic în Alzheimer” (IPMAR), va fi pusă la dispoziţia cercetătorilor din întreaga lume. Oamenilor de știință vor avea de acum încolo posibilitatea să studieze impactul variantelor de risc în modele celulare de Alzheimer bazate pe iPSC.

Cum a fost creată  banca de celule stem

Prima bancă globală de celule stem a fost construită folosind celule sanguine de la peste 100 de persoane. Aproape două treimi dintre donatori au primit diagnosticul de Alzheimer și aveau scoruri PRS ridicate. De asemenea, o treime erau persoane trecute de prima tinerețe, dar sănătoase, cu scoruri PRS scăzute.

Celulele sanguine de la fiecare donator au fost reprogramate în celule stem pluripotente induse (iPSC), care pot fi utilizate pentru a genera multe tipuri diferite de celule, inclusiv neuroni. Resursa rezultată, denumită Platforma iPSC pentru modelarea riscului de boală Alzheimer (IPMAR), este prima de acest gen creată din indivizi selectați pe baza riscului genetic.

Acces liber pentru cercetarea globală

Platforma IPMAR va fi pusă la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume. Prin facilitarea studiilor care compară celulele cerebrale provenite de la indivizi cu PRS ridicat și scăzut, oamenii de știință pot începe să descopere mecanismele celulare prin care variantele de risc afectează dezvoltarea bolii.

Cercetătorii sugerează că platforma ar putea sprijini în cele din urmă eforturile de elaborare a unor strategii personalizate de prevenire sau tratament, deși studiul actual nu explorează aplicațiile terapeutice.

Factorii de risc în apariția Alzheimer-ului

Cel mai mare factor de risc cunoscut pentru Alzheimer și alte forme de demență este vârsta înaintată, dar aceste tulburări nu sunt o parte normală a procesului de îmbătrânire. Deși vârsta crește riscul, aceasta nu este o cauză directă a apariției bolii.

Un alt factor de risc important pentru Alzheimer este istoricul familial. Conform cercetărilor, persoanele care au un părinte, un frate sau o soră cu Alzheimer sunt mai predispuse să dezvolte boala. Riscul crește dacă mai mulți membri ai familiei suferă de această boală. Factorii de risc modificabili, precum somnul, fumatul, hipertensiunea sau diabetul, pot crește și mai mult riscul dezvoltării afecțiunii.

Există o legătură între Alzheimer și loviturile la cap

Acțiunile din viața de zi cu zi pot face diferența în ceea ce privește sănătatea creierului, specialiștii punctând că există o legătură între leziunile la cap și riscul de demență. Unele dintre cele mai solide dovezi leagă sănătatea creierului de sănătatea inimii.

Această legătură este logică, deoarece creierul este alimentat de una dintre cele mai bogate rețele de vase sanguine din organism, iar inima este responsabilă de pomparea sângelui prin aceste vase sanguine către creier. Riscul de a dezvolta demență pare să fie crescut de multe afecțiuni care nu sunt benefice pentru inimă, inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul.