A început cenzura în Israel: Postul TV Al Jazeera a fost interzis!

Publicat: 05 mai 2024, 21:57, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
A început cenzura în Israel: Postul TV Al Jazeera a fost interzis!

Într-o mișcare care a stârnit dezbateri internaționale, guvernul israelian, condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a luat decizia de a închide operațiunile Al Jazeera în interiorul granițelor sale. Decizia, care intră în vigoare imediat, vine în contextul conflictului în curs din Gaza, oficialii israelieni acuzând rețeaua cu sediul în Qatar că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Închiderea implică închiderea birourilor Al Jazeera din Israel, confiscarea echipamentelor de difuzare, întreruperea accesului canalului prin furnizorii de cablu și satelit și blocarea site-urilor sale web, conform anunțului făcut de guvern printr-o declarație oficială. De remarcat este faptul că decizia nu se extinde asupra activităților Al Jazeera din Gaza.

Invocând preocupări legate de raportarea părtinitoare, Netanyahu a descris Al Jazeera ca fiind o „sursă de incitare”, acuzând-o că subminează securitatea Israelului și că participă activ la sentimentele anti-israeliene. Rețeaua, finanțată de guvernul qatarez, a fost critică față de operațiunile militare ale Israelului în Gaza, oferind o acoperire extinsă a crizei umanitare din teritoriile palestiniene.

Al Jazeera a respins vehement acuzațiile, respingându-le drept „minciuni periculoase” care pun în pericol jurnaliștii săi. Rețeaua a promis să urmeze toate căile legale în răspuns la acțiunile guvernului.

Mișcarea vine în urma recentei adoptări a unei legi în parlamentul israelian, denumită „Legea Al Jazeera”, care permite închiderea temporară a mijloacelor de informare străine considerate amenințări la adresa securității naționale. Criticii susțin că decizia este motivată politic și subminează libertatea presei.

Reacția internațională la decizia Israelului a fost mixtă, cu unele dintre principalele sale aliate exprimând îngrijorări. Departamentul de Stat al Statelor Unite și-a exprimat iritarea, reafirmând sprijinul pentru o presă liberă în întreaga lume. De asemenea, Ministerul de Externe al Germaniei a criticat mișcarea, subliniind importanța unui peisaj media divers și liber într-o democrație liberală.

Închiderea operațiunilor Al Jazeera în Israel ridică întrebări mai ample despre libertatea presei și cenzura guvernamentală în contextul raportării conflictelor, subliniind interacțiunea complexă dintre media, politică și securitate națională.