UPDATE: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună, marţi, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”. Moţiunea de cenzură a fost prezentată în plenul reunit săptămâna trecută.

La vot au fost prezenți doar 355 de parlamentari și au votat „pentru” doar 201, cu 33 mai puțin decât minimum-ul necesar pentru demitere.

Mă așteptam la un dialog serios, în loc am avut un politicianist în care premierul vine, la un mod nedemn pentru un guvernant, folosește un limbaj mai degrabă parodic. Dl prim –ministru și Guvernul său nu este inamicul PSD, ci al populației României. Când vine cu diverse cifre de la statistică să ne spună cum stau indicatorii de bună guvernanță, sau de guvernanță deschisă, despre indicatorii de sărăcie relativă și absolută, aceștia sunt termenii prin care trebuie să decontezi”, susține senatorul Vasile Dâncu (PSD).

Conform acestuia, cea mai mare problemă a țării în momentul de față este deteriorarea democrației, dovedită de acțiunea împotriva avocatului poporului, declarată neconstituțională de CCR.

Co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a reproșat Guvernului și premierului, în special, faptul că îi este teamă să dea ochii cu realitatea și se ascunde în spatele unor cifre economice care nu au legătură cu realitatea. „Domnul Cîțu este un fricos care a ajuns dintr-o întâmplare nefericită premier al României. Vă e frică de noi și de români, domnule Cîțu, nu îndrăzniți să mergeți nicăieri fără badiguarzii dvs. Sunteți un fricos care nu are de ce să fie prim – ministru. Ne-au sunat românii de la mina Băița din Bihor, sunt în grevă acolo de două săptămâni că nu le dați autorizație; apărați pădurile dvs, ne-a sunat primarul din Voineasa să ne întrebe când retrocedați pădurile la care nu aveați niciun drept”, a declarat George Simion.  

Co-președintele a arătat că statul hărțuiește investitorii, care au controale de la ANAF, iar în realitate prețurile au crescut de la materiale de construcții la benzină.

Premierul Cîțu: „Guvernul merge foarte bine!”

Primul – ministru Florin Cîțu a atras atenția că social – democrații au făcut o adevărată obsesie pentru el, formulând deja două moțiuni simple împotriva sa.

Social – democrații văd în mine cea mai mare amenințare pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement colaborării cu PSD. Niciodată nu aș susține nici măcar în glumă să-mi dau jos propriul guvern pentru a face guvernare cu PSD. După 25 septembrie va fi și mai rău: am tranșat alegerile din PNL, de cine va fi mai frică nu scăpați! Ați dezvoltat o obsesie personală împotriva mea, vă e frică! Guvernarea merge foarte bine, Coaliția este puternică și pregătită să guverneze cel puțin opt ani de aici încolo. Vă spun, să aveți timp să vă pregătiți toate moțiunile până în 2028”, a spus Cîțu.

Acesta a susținut din nou că economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză economică din ultima sută de ani, a arătat că în trimestrul al patrulea din 2020 România a avut cea mai mare creștere din UE, rata inflației cea mai mică, dobânzile la fel iar veniturile au crescut aproape dublu față de rata inflației.

Conform premierului, pe 21 iunie 2021 Eurostat a arătat că în România puterea de cumpărarea e mai mare ca în Grecia sau Ungaria. Mai mult, prețurile alimentelor sunt cele mai mici din Uniunea Europeană și se estimează o creștere economică de 7% de către FMI. „Am promis predictibilitate și asta am livrat, am avut taxe mai mari, a crescut conformarea voluntară. Is that simple”, a completat Cîțu, pe plan fiscal.

Această moțiune este actul ce oficializează relația dintre PSD și AUR”, a mai spus, în completare, premierul.

Criticile președintelui PSD, Marcel Ciolacu

La intrarea în sala de plen, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat decizia grupărilor politice din arcul Coaliției de guvernare, de a le cere parlamentarilor să rămână în bănci și să nu voteze.

Înseamnă că nu au încredere în colegii lor, să voteze. Este o decizie de oameni lași și mici”, a spus Ciolacu.

Liderul social – democrat nu a pierdut ocazia de a vorbi de alegerile locale parțiale de duminică. „Domnule Orban, ați pierdut alegerile din nou. Oricât le-ați învârti, 17 e mai mare decât 15 la fel cum PSD este mai bun decât toată Coaliția voastră de pierzători. Domnule Orban, câte alegeri trebuie să pierdeți până plecați? Domnule Cîțu, în caz că ați sperat că v-am uitat, mai aveți tupeul să le spuneți românilor cât de bine o duc, cât de bine o duc copii fără alocații mărite, pensionarilor fără pensii mărite, agricultorilor cât de fericiți sunt când își aruncă recoltele pe câmp sau antreprenorilor care nu au văzut niciun leu sprijin toată pandemia”, a transmis Ciolacu.

Argumentele moțiunii de cenzură

Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României „spre prăpastie cu o viteză uluitoare” şi este momentul ca Guvernul Cîţu să plece acasă, se arată în textul moţiunii de cenzură.

Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai ‘lucruri fantastice’! Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu!?„, conform documentului iniţiat de parlamentarii PSD.

Potrivit textului, în timp ce ‘camarila politică şi firmele de partid au profituri grase’, „majoritatea românilor îşi văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare”.

„În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creşterea preţurilor la alimente de bază, medicamente şi utilităţi este de peste 10%, în timp ce salariile şi pensiile au îngheţat. Aceasta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariaţi şi pensionari! Mai mult, BNR anunţă o dublare a inflaţiei în 2021. Este efectul creşterii dramatice a costului vieţii: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze şi +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de ‘fantastice’! Şi, de aceea, trebuie să plecaţi! Pentru prima dată după Revoluţie, hoţia a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul ţării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluţii pentru creşterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazionişti şi speculanţi, nicio măsură de reducerea a risipei banului public„, susţin social-democraţii.

PSD afirmă că „atitudinea de vătafi îmbuibaţi care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului” a guvernanţilor „este înspăimântătoare”.

„Aţi abandonat sloganul liberal ‘prin noi înşine’ în favoarea celui pedelist ‘pentru noi înşine’. Modul de acţiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător. De aceea, astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ‘fantastice’, aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie eşuată, cu o economie eşuată, cu un sistem de învăţământ eşuat, cu un sistem medical eşuat, cu o agricultură eşuată! Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să eşuaţi în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru ‘împărţirea prăzii’ între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul… mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eşecul! Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării ‘fantastice’ a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă„, se mai spune în moţiune.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să aibă 234 de voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din numărul de mandate. PSD are 157 de parlamentari.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole