A început goana după aur. Etapa pe fundul oceanului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/496823081_1205630171574259_8583849727055432699_n.jpg)
În încercarea de a contracara dominația Chinei în sectorul mineralelor, administrația Trump a semnat în aprilie un ordin executiv de anvergură, pentru a accelera exploatarea minieră submarină în apele americane și internaționale. „Goana după aur” de pe fundul oceanului are ca scop să permită marilor companii private să acceseze noduli polimetalici, minerale de o mare importanță strategică, scrie presa internaţională.
Demersul lui Trump de a pune capăt dominației Chinei în domeniul mineralelor pregătește terenul pentru o goană după aur la mare adâncime
Măsura este menită să ajute companiile private să acceseze miliarde de tone de roci de mărimea unui cartof, cunoscute sub numele de noduli polimetalici, care sunt bogate în minerale importante din punct de vedere strategic.
„Oamenii nu au observat că sunt şanse zero ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Gerard Barron, CEO al companiei de minerit subacvatic The Metals Company.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA, agenție guvernamentală, a părut să salute anunțul lui Trump, afirmând că ordinul executiv anunță „următoarea goană după aur” și pune bazele „unei industrii naționale de producție prospere”.
Cu toate acestea, susținerea unilaterală a Washingtonului pentru mineritul la mare adâncime este considerată extrem de controversată, criticii semnalând probleme juridice și de mediu.
Ministerul de Externe al Chinei a condamnat ordinul executiv al lui Trump, afirmând că acesta „încalcă” dreptul internațional și „dăunează intereselor colective” ale comunității internaționale.
Practica mineritului la mare adâncime presupune utilizarea de utilaje pentru a extrage minerale și metale – cum ar fi cobaltul, nichelul, cuprul și manganul – din fundul mării. Utilizarea finală a acestor minerale este foarte largă și include aplicații pentru sectoarele apărării și tehnologiei ecologice.
Într-adevăr, pe lângă consolidarea securității lanțului de aprovizionare și a producției, susținătorii spun că mineritul pe fundul mării ar putea contribui la reducerea dependenței de marile operațiuni miniere de pe uscat.
Între timp, oamenii de știință au avertizat că impactul complet al mineritului de pe fundul mării asupra mediului este greu de anticipat, în timp ce grupurile de campanie pentru protecția mediului susțin că această practică nu poate fi realizată în mod durabil.