A început proiectarea celui mai dificil lot montan al Autostrăzii Unirii, cu 63 de pasaje și 19 tuneluri (VIDEO)

Publicat: 01 iul. 2025, 15:46, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
A început proiectarea celui mai dificil lot montan al Autostrăzii Unirii, cu 63 de pasaje și 19 tuneluri (VIDEO)
Sursa: Facebook CNIR

Cel mai lung și dificil tronson montan al Autostrăzii Unirii (A8) a intrat în etapa de proiectare. Este unul dintre loturile la care Dorinel Umbrărescu a vrut să renunțe din cauza unor divergențe cu Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) privind garanția de bună execuție. Până la urmă, CNIR a emis ordinul de începere, iar de luni lotul 2A Ditrău – Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii (A8) a intrat în etapa de proiectare, după cum a anunțat și noul ministru al Transporturilor, Ciprian Șerban.

A început proiectarea celui mai dificil lot montan al Autostrăzii Unirii

Asocierea româno-bosniacă UMB – Euro Asfalt a început proiectarea lotului 2A Ditrău – Grințieș, cel mai lung (37,9 km) și dificil lot montan al Autostrăzii Unirii (A8). Realizarea Proiectului Tehnic pentru acest lot, care face parte din secțiunea de munte Sărățeni-Pipirig (116 km), are o durată de 14 luni, după care urmează execuția lucrărilor, a precizat CNIR.

Pentru a pregăti derularea contractului, Compania și antreprenorul au avut săptămâna trecută o primă întâlnire în cadrul căreia s-au discutat aspecte organizatorice, de comunicare, cât și privind asigurarea fondurilor, iar constructorul și-a manifestat intenția de a accesa avansul pentru etapa de proiectare, conform prevederilor contractuale, a mai menționat CNIR, într-o postare pe Facebook.

Ieri, am dat startul oficial proiectării celui mai lung lot al Autostrăzii Unirii – A8, tronsonul Ditrău – Grințieș (lot 2A), care străbate munții în județele Harghita și Neamț. Este vorba despre 37,9 km de autostradă montană, cu 63 de structuri (poduri/pasaje) și 19 tuneluri, parte din secțiunea de munte Sărățeni – Pipirig (116 km). Proiectarea durează 14 luni, după care intrăm direct în execuția lucrărilor. Valoarea contractului: 6,14 miliarde lei, finanțare asigurată din fonduri europene nerambursabile prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (Programul Transport 2021-2027). Este un pas mare pentru infrastructura din zona de munte și o dovadă clară că Autostrada Unirii se face“, a anunțat, pe Facebook, noul ministru al Transporturilor, Ciprian Șerban.

Lotul 2A Ditrău – Grințieș, care se desfășoară în județele Harghita și Neamț, are o durată de realizare de 54 de luni și o valoare a contractului de 6,14 miliarde lei (fără TVA).

Ce presupune construcția lotului 2A Ditrău – Grințieș al Autostrăzii Unirii

Construcția tronsonului de 37,9 kilometri Ditrău – Grințieș va include lucrări complexe, cum ar fi 19 tuneluri, cu cel mai lung tunel având 850 de metri, și 63 de poduri, pasaje și viaducte. Lungimea totală a tunelurilor și viaductelor va ajunge la 21 de kilometri, reprezentând 57% din lungimea întregului lot de autostradă.

A început proiectarea celui mai dificil lot montan al Autostrăzii Unirii

Pe traseul acestui lot vor fi realizate și o serie de facilități importante, inclusiv un nod rutier la Ditrău, conexiune cu DN12, dar și un nod de descărcare provizorie pentru a asigura operarea independentă a lotului 2B Grințieș-Pipirig. Vor fi instalate garduri ranforsate pentru a proteja carosabilul de pătrunderea animalelor sălbatice și vor fi amenajate spații de servicii și parcări de scurtă durată. În plus, un Centru de Întreținere și Coordonare va fi construit pentru gestionarea proiectului.

Traseul autostrăzii va traversa județele Mureș, Harghita și Neamț, urmând să tranziteze mai multe localități, printre care Miercurea Nirajului, Sovata, Praid, Joseni, Ditrău, Grințieș și Pipirig. Construcția acestui lot este esențială pentru finalizarea unei secțiuni montane de 116 kilometri a Autostrăzii A8, care va conecta regiunile din estul și vestul României.

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile (PT 2021-2027) și fonduri de la Bugetul de Stat, iar Ministerul Transporturilor, prin Direcția Generală Programe Europene Transport a confirmat disponibilitatea alocării fondurilor în vederea derulării contractului, a transmis CNIR.

Autostrada Unirii are aproximativ 304 km, cu secțiuni montane dificile, cu tuneluri, viaducte și ecoducte, și este formată în total din 13 loturi. Opt dintre tronsoane se află pe secțiunea Târgu Mureș – Târgu Neamț, iar cinci sunt pe secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni.