A început Ramazan Bayram-ul, cea mai importantă sărbătoare a lumii islamice

A început Ramazan Bayram-ul, cea mai importantă sărbătoare a lumii islamice, care marchează sfârșitul unei luni de post, în timpul căreia, pe lângă restricțiile impuse de pandemie, credincioșii s-au abținut de la mâncare și băutură in timpul zilei. Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, urează tuturor credincioșilor Ramazan Bayraminiz Qairli ve Mubarek Bolsun!”.

Ramazan Bayram-ul este sărbătorit și de cei aproape 100.000 de musulmani din România ( tătari, turci, arabi) și ține trei zile și trei nopți. În Dobrogea, sărbătoarea a început după slujba din zorii zilei, oficiată de imami în toate geamiile din regiune.

Urmează drumul la cimitir, pentru pomenirea celor care nu mai sunt, iar, mai apoi, copiii merg cu colindul din casă în casă. Dar, în contextul pandemiei, muftiul cultului musulman din România, Iusuf Muurat, face apel să fie respectate măsurile de protecție, distanțarea fizică, evitarea aglomerației, purtarea măștii și recomandă credincioșilor să se vaccineze.

Sărbătoarea se mai numește și Șeker Bayram

Sunt trei zile pline în care comunitatea musulmană petrece în familie. De pe mese nu lipsesc preparatele tradiționale și, mai ales, delicioasele dulciuri specifice acestei sărbători. De aceea, datorită prăjiturilor cunoscute în întreaga lume, baclavale, saraiglii, tatlisi, corabie, cornulețe, sărbătoarea se mai numește și Șeker Bayram, adică Bayramul dulce.

Vecinii și prietenii creștini sunt invitați întotdeauna la masă și bineînțeles că „se bat turcii la gura lor”, potrivit Europa FM.

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, urează tuturor credincioșilor „Ramazan Bayraminiz Qairli ve Mubarek Bolsun!”, „Să aveți un Bayram cu multa sănătate și îndestulare!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole