A murit ultimul supraviețuitor cunoscut al Holocaustului din România
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/497989068_1359090805778199_3160311055131648346_n-768x432-1.webp)
Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Pogromului de la Iași și unul dintre cei mai activi martori ai atrocităților Holocaustului din România, a încetat din viață vineri, la vârsta de 98 de ani. Anunțul a fost făcut de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Zăicescu a fost o voce importantă în efortul de păstrare a memoriei victimelor Holocaustului și de combatere a negării sau minimalizării crimelor comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost implicat activ în acțiuni publice și juridice care au vizat corectarea injustițiilor istorice și apărarea adevărului despre Holocaustul din România.
Alături de Ana Fălticineanu, o altă supraviețuitoare, Zăicescu a obținut o victorie notabilă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat România pentru achitările controversate ale unor persoane responsabile de crime de război. În decizia sa, CEDO a stabilit că autoritățile române nu au oferit dovezi pertinente în sprijinul reabilitării a doi ofițeri militari implicați în Pogromul de la Iași și în deportările evreilor din Basarabia și Bucovina.
În urma hotărârii CEDO, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că va contesta în instanță deciziile de achitare, pronunțate în anii ’90, în favoarea lt. col. Radu Dinulescu, fost șef al Secției a II-a din Marele Stat Major, și col. Gheorghe Petrescu. Cei doi au fost acuzați de implicare în deportări și în masacrele care au dus la moartea a mii de evrei în timpul regimului Antonescu.
„S-a apreciat că încălcările drepturilor fundamentale constatate în cauza Zăicescu și Fălticineanu împotriva României continuă să producă consecințe ce nu pot fi înlăturate decât prin revizuirea hotărârilor naționale”, a transmis Parchetul General, într-un răspuns adresat televiziunii publice, tvr.ro. Astfel, a fost declarată calea de atac prevăzută de art. 465 din Codul de procedură penală.