A murit Vasile Dîba, primul campion olimpic şi mondial român la kaiac

Publicat: 20 feb. 2024, 15:54, de Victor Scarlat, în SPORT , ? cititori
A murit Vasile Dîba, primul campion olimpic şi mondial român la kaiac

A murit Vasile Dîba, primul campion olimpic şi mondial român la kaiac. Legenda sportului românesc a decedat, marți, la vârsta de 69 de ani.

Anunțul morții lui Vasile Dîba a fost făcut de către Clubul Sportiv Dinamo.

„Astăzi, sportul românesc a mai pierdut un mare campion! Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti deplânge trecerea la cele veşnice a unuia dintre cei mai valoroşi sportivi din istoria clubului, Vasile Dîba. Născut la data de 24 iulie 1954, în localitatea Jurilovca din Tulcea, Vasile Dîba s-a stins astăzi din viaţă, la vârsta de 69 de ani. Vasile Dîba a fost unul dintre cei mai valoroşi kaiacişti români, un talent înnăscut, un om modest şi cu un caracter de campion. Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanţe familiei şi celor apropiaţi”, se arată pe pagina oficială de Facebook a clubului alb-roşu.

Dîba este sportivul care a adus prima medalie de aur pentru kaiacul românesc la Jocuirle Olimoice. Sportivul din Jurilovca a cucerit medalia de aur în proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

De asemenea, de-a lungul carierei, a mai cucerit alte trei medalii olimpice, bronz (1.000 m) în 1976, la Montreal, respectiv argint (1.000 m) şi bronz (1.500 m) în 1980, la Moscova. Palmaresul său mai include cinci medalii de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale.