A scăzut salariul mediu din România. Care sunt cei mai bine plătiți angajați și cei mai prost plătiți

Salariul mediu net din România a scăzut la 3.395 în luna ianuarie 2021, conform datelor Institutului Național de Statistică. Câștigul salarial e mai mic cu 225 de lei față de luna decembrie 2020.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în domeniul IT, iar cele mai mici în industria HORECA.

În prima lună a acestui an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2020 de prime, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici, cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, precizează INS, potrivit Agerpres.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat în intermedieri financiare, fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice ș.a.m.d.

Pe de altă parte, cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, ca urmare a acordării de prime ocazionale.

Mai mult, în sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), în administraţie publică (-1,3%), și în învăţământ (-1,1%).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru luna ianuarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi 92,6% faţă de luna precedentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...