AAF: Promovarea BVB la piață emergentă este o recunoaștere a eforturilor Administratorilor de Fonduri

Industria fondurilor de investiții are un rol vital în dezvoltarea economică a României și este parte a unui ecosistem care ajută investitorii să-și plaseze bine capitalurile și să ajute economia să prospere.

Promovarea recentă a Bursei de Valori la statutul de piață emergentă înseamnă o recunoaștere a eforturilor și rezultatelor din ultimii 25 de ani și pune România pe radarul marilor investitori, chiar dacă mai este de lucru. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale celei de-a doua ediții a Summitului Administratorilor de Fonduri din România, organizat la București, de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), în 23 și 24 septembrie 2020.

Membră a Asociației Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA), AAF reunește 27 de membri care administrează active de 8,8 miliarde euro, conform datelor centralizate la finalul lunii august și numără 332.000 de investitori în fonduri deschise de investiții și 89.000 de investitori în fonduri închise de investiții (fonduri de investiții alternative).

Industria fondurilor de investiții este un motor economic și are un rol vital în dezoltarea economică a României. Promovarea recentă la statutul de piață emergentă ne pune pe radarul marilor investitori dar mai avem mult de lucru. Trebuie să activăm pârghia productivității și aceasta este ceea ce vă interesează pe dvs, industria de asset management: Investiții, Investiții, Investiții”, a declarat Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, prezent în deschiderea evenimentului.

”Summitul Administratorilor de Fonduri este cel mai important eveniment anual al industriei de asset management iar anul acesta, în mod special, alocăm o parte importantă din timp educației financiare. Este bine că observăm cum tot mai mulți oameni devin preocupați de economisire dar considerăm de datoria noastră să vorbim despre economisirea inteligentă”, a declarat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri în deschiderea celei de-a doua ediții a evenimentului. ”Ne propunem să explicăm, cu ajutorul profesioniștilor din industrie, care sunt instrumentele cu care operează fondurile de investiții, diferența dintre economisire și investiție, diferența dintre a pune bani deoparte și a spori banii pe care îi economisești”, a declarat Jan Pricop, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri, în prima zi a Summitului.

Piața de capital, motor pentru finanțarea companiilor

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu a explicat, în mesajul transmis participanților la Summit că ”piața de capital trebuie să ajungă un motor al economiei care oferă sursă de finanțare companiilor, precum și un loc de investiții pentru societățile de asigurare” Pentru aceasta, a adăugat reprezentantul ASF, ”este nevoie de o lichiditate mai mare, iar aceasta se poate obține prin oferirea de active de calitate, printr-o implicare mai activă a statului român la dezvoltarea acestui sector financiar”.

Prin trecerea la statutul de piață emergentă, Bursa de Valori rămânească a făcut un pas mare înainte. Dacă în zona piețelor de frontieră sunt prezente fonduri de investiții care gestionează aproximativ 5 miliarde de euro, în zona piețelor emergente în care a intrat și bursa românească, ne referim la un volum de 250 de miliarde de euro”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Organizat pe durata a două zile, Summitul Administratorilor de Fonduri, ediția 2020, a fost structurat pe 4 teme de interes, pentru public și specialiștii din industrie. Educația financiară, modul în care industria poate contribui la o mai bună înțelegere a conceptelor și instrumentelor specifice industriei fondurilor de investiții alături de tendințele care se manifestă în industrie atât la nivel local cât și internațional au fost temele discutate cu specialiștii prezenți în prima zi. Impactul reglementărilor asupra industriei locale de asset management dar și rolul fondurilor private și a fondurilor de investiții alternative în piață au fost temele majore abordate în ultima zi a Summitului.

Piețele financiare sunt un ecosistem, o piață matură a fondurilor mutuale, alături de o bursă dezvoltată sprijină un sistem bancar dezvoltat. Intermedierea bancară, cu siguranță va fi susținută de creșterea industriei de asset management, de creșterea bursei, pentru că firmele românești au nevoie de capital și într-o piață dezvoltată, acesta vine dinspre bursă. Voi (industria de asset management -n.n.) sunteți mâna invizibilă, deciziile voastre mută piețele, finanțează statul și economia și până la urmă stabilesc prețul corect al capitalului”, a declarat Cristian Popa, CFA, membru în CA al BNR.

Industria fondurilor de investiții din România a avut o evoluție remarcabilă, depășind media europeană, în special din 2012, cu un vârf de creștere în 2019”, a explicat Thomas Tilley, senior economist la Asociația Europeană a Administratorilor de Fonduri (EFAMA). Piața fondurilor de investiții din Europa de Est, incluzând și România, reprezintă doar 1% din totalul pieței europene care la jumătatea anului depășea 17 trilioane de euro. Thomas Tilley, senior economist EFAMA, a precizat că în opinia sa, ”piața românească a fondurilor de investiții, afectată de criză în primele luni de 2020, își va relua cu siguranță creșterea în această a doua jumătate a anului”.

Educația financiară

Creșterea nivelului de educație financiară este, în opinia majorității specialiștilor prezenți la Summit, un obiectiv major și imediat pentru toți actorii care participă la ecosistemul economic – industrie financiar-bancară, piață de capital, manageri de active. Aceasta mai ales în condițiile în care, conform unui studiu S&P, citat  de Mihai Purcărea, CFA, CEO BRD Asset Management, în România doar 22% dintre locuitori sunt considerați alfabetizați financiar, țara noastră ocupând astfel ultimul loc din Europa. În condițiile creșterii interesului și posibilității populației de a pune bani deoparte, dar în absența cunoștințelor financiare, românii rămân captivii economiilor și nu -văd oportunitatea investirii inteligente a banilor de care dispun. În România, a explicat Mihai Purcărea, membru în board-ul AAF, majoritatea economiilor populației stau în bănci, în timp ce în Europa depozitele bancare sunt invers proporționale cu nivelul de educație financiar a populației, fondurile de investiții fiind unul dintre principalele instrumente către care sunt direcționate economiile. ”Punem bani deoparte, economisim, cheltuim mai puțin decât venitul însă banii stau și sunt mâncați de inflație. În ultimii zece ani de zile, în depozite bancare la termen, am fi avut un plus de 1% dobândă reală. Din cauza deprecierii puterii de cumpărare, acei bani s-au depreciat și ei cu un sfert, în cei zece ani”, a adăugat sursa citată.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor interesate să înțeleagă mai bine mecanismele industriei fondurilor de investiții, Asociația Administratorilor de Fonduri a inițiat proiectul ”Economisește inteligent”, demers care are ca scop o mai bună înțelegere a conceptului de fond de investiții. Specialiștii AAF vor explica, într-o manieră accesibilă publicului larg, cum economisirea inteligentă nu înseamnă sume mari de bani ci crearea obișnuinței, recurența. ”Economisind lunar sume mici, prin intermediul unui fond, ai acces la un portofoliu diversificat, administrat de profesioniști, devii mai disciplinat și cumperi la preț mediu. Economisind constant, beneficiezi de puterea dobânzii compuse și transformi volatilitatea în aliat”, a adăugat Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, membru în boardul AAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...