Absențe în catalog pentru elevi care chiulesc în online

Publicat: 14 sept. 2020, 14:38, de Ramona Feraru Kim, în ACTUALITATE , ? cititori
Absențe în catalog pentru elevi care chiulesc în online

Elevii care nu sunt online primesc absențe în catalog și alte reguli oficiale pentru desfășurarea cursurilor

Absențele de la cursurile online vor fi tratate la fel ca cele de la cursurile desfășurate în școală, respectiv cu trecerea lor în catalog, iar niciunul dintre participanții la cursurile online nu are voie să le înregistreze, din rațiuni de protecția datelor personale.

Acest an școlar (2020-2021) a început în condițiile speciale, impuse în contextul epidemiei de coronavirus. Mai exact, fiecare școală a început cursurile urmând unul dintre cele trei scenarii stabilite de autorități: cel roșu – participarea fizică a tuturor elevilor la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară, cel galben – participarea prin rotație (una-două săptămâni) a jumătate din numărul elevilor dintr-o clasă la cursurile organizate la școală, restul participând la cursuri online și cel roșu – toți elevii participă la cursuri online.

Acestea și alte reguli privitoare la cursurile în mediul electronic au apărut în Monitorul Oficial.

Regulile pe care vor trebui să le respecte elevii, profesorii și conducerea școlilor în cazul activităților didactice desfășurate prin intermediul tehnologiei și internetului sunt cuprinse în Ordinul 5.545/2020.

Astfel, un capitol important este dedicat regulilor pe care vor trebui să le respecte elevii în cazul cursurilor online. Mai exact, după cum apare în actul normativ, elevii “au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate”.În continuare, documentul vorbește despre alte obligații pe care le au elevii, printre care și rezolvarea și transmiterea sarcinillor de lucru în termenele și condițiile stabilite de către profesorii, pentru a putea fi notați în baza lor, adoptarea unei conduite adecvate statutului de elev și interdicția de a transmite altor persoane datele de conectare la platforma destinată cursurilor online.

Apoi, în cadrul interacțiunilor online, “progresul educațional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative”, dar fără ca părintele să-și mai dea acordul, așa cum apărea în ordinul nr. 4.135/2020, document apărut spre începutul pandemiei de coronavirus. Totodată, pentru a nu încălca prevederile Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), nicunul dintre participanții la cursurile online, deci nici elevii, nu le va putea înregistra. Așa cum apare în Ordinul 5.545/2020, următoarele date cu caracter personal se vor prelucra cu respectarea GDPR:

-numele și prenumele preșcolarilor/elevilor, numele și prenumele cadrelor didactice care utilizează aplicația/ platforma educațională informatică;

-imaginea, vocea participanților, după caz;

-mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau orice alte materiale care conțin date prelucrate prin utilizarea aplicației/ platformei educaționale informatice;

rezultatele evaluării;

-datele de conectare la aplicația/ platforma educațională utilizată pentru participare la cursurile online: nume de utilizator și parolă de acces.

După cum a comunicat chiar la începutul acestui an școlar ministrul Educației, Monica Anisie, la nivel național, 12.423 de școli au început anul în scenariul verde, 4.915 – în scenariul galben și 263 – în cel roșu.