Academia Oamenilor de Știință a decis să taie 20% din valoarea indemnizațiilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/AOSR-2024.jpg)
Membrii Academiei Oamenilor de Știință din România au votat reducerea propriilor indemnizații cu 20%. Aceștia au anunțat că este un gest de solidaritate față de situația economică a țării. Conducerea instituției susține că banii economisiți astfel vor putea fi direcționați către proiecte științifice, în special pentru tinerii cercetători.
Reducerea indemnizațiilor este un gest de solidaritate
Decizia a fost anunțată oficial printr-un comunicat de presă, în care Academia afirmă că „înțelege situația României” și dorește să contribuie la redresarea economică. Potrivit Agerpres, banii economisiți ar putea sprijini cercetarea prin finanțarea unor granturi destinate tinerilor cercetători cu vârste sub 40 de ani.
„Nădăjduim ca exemplul nostru să fie urmat şi de alte entităţi ştiinţifice şi academice”, se arată în comunicatul transmis de Academia Oamenilor de Știință.
Instituția este aflată sub conducerea Doinei Banciu și a vicepreședintelui Anton Hadăr, cunoscut lider sindical din Alma Mater.
Bugetul anual al instituției este estimat la aproximativ 10 milioane de lei, adică 1,5% din bugetul Academiei Române. Cu aceste fonduri, Academia spune că susține anual în jur de 50 de echipe de cercetători, prin competiții de granturi.
Academia Oamenilor de Știință, o instituție controversată
De-a lungul timpului, Academia Oamenilor de Știință a fost adesea criticată pentru lipsa de rezultate concrete și pentru asocierea cu personaje politice, în special din PSD. În urmă cu puțin timp, USR a inițiat o propunere legislativă pentru desființarea instituției. Însă aceasta a fost respinsă în Parlament.
Deși a pornit ca organizație nonguvernamentală, AOSR a fost declarată instituție de interes public, prin Legea nr. 31/2007. În acest moment are în componență 15 membrii în România și 17 în alte țări de pe glob. Potrivit Universității Stanford, aceștia fac parte din primii 2% cei mai citați cercetători din lume.
Reprezentanții acesteia speră acum ca gestul reducerii indemnizațiilor să ofere o imagine pozitivă în ochii publicului și să contribuie la susținerea cercetării în țara noastră.