Accident vascular cerebral după vaccinul bivalent de la Pfizer?

Vaccinul Pfizer-BioNTech, adaptat la varianta Omicron a noului coronavirus, ar putea fi asociat cu un tip de accident vascular cerebral (AVC) la adulţii de peste 65 de ani, conform unor date preliminare, transmite Reuters.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) şi Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite au anunţat, vineri, că o bază de date CDC referitoare la vaccinuri a detectat o posibilă problemă de siguranţă medicală.

Astfel, persoanele de peste 65 de ani ar prezenta un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic în primele 21 de zile după ce au primit vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech, comparativ cu perioada de 22-44 de zile după administrarea acestui vaccin.

Totuși, specialiştii de la FDA şi CDC au precizat că acestă legătură între vaccin și AVC necesită investigații suplimentare. „Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalizarea făcută de VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un risc clinic real, noi credem că este important să împărtăşim această informaţie cu publicul”, au transmis reprezentanţii celor două agenţii sanitare din Statele Unite.

La rândul lor, într-o declarație comună, Pfizer și BioNTech au transmis că au fost informate în legătură cu un număr limitat de rapoarte privind accidente vasculare ischemice produse la persoane de peste 65 de ani după vaccinarea lor cu serul actualizat împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Nici Pfizer, nici BioNTech, după cum nici CDC sau FDA nu au făcut descoperiri similare în cadrul numeroaselor alte sisteme de monitorizare sanitară din Statele Unite şi din restul lumii şi nu există nicio dovadă care să concluzioneze că accidentul vascular ischemic este asociat cu utilizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de companiile noastre, au precizat reprezentanţii Pfizer-BioNTech.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...