Accidentul vascular cerebral la copil și chiar la nou-născut!

Publicat: 02 nov. 2021, 13:50, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Accidentul vascular cerebral la copil și chiar la nou-născut!
bebe

Accidentele vasculare cerebrale (AVC), care reprezintă o urgență medicală, sunt mai frecvente la adulți, dar nu sunt excluși copiii, chiar nou-născuții.

Un procent de 1% accidente vasculare cerebrale (AVC) la copii sau adolescenți ar putea părea că reprezintă foarte puțin. Dar asta înseamnă totuși între 500 și 1.000 de cazuri de AVC la copii, anual, în Franța. Dr. Manoelle Kossorotoff, neuropediatră la Spitalul Necker pentru copii și coordonatoare la nivel național în domeniul AVC, explică acest fenomen, citată de Nouvel Obs.

Când sunt vizibile, semnele AVC-ului pot fi descoperite chiar la nou-născuți, în general, în maternitate. În cazul copiilor mai mari, adesea fără probleme de sănătate, AVC-ul poate surveni în vacanțe, acasă… și, în general, familia nu își dă seama. Exact ca în cazul adulților, și la copii se observă o moleșeală generală, un picior, un braț sau o parte a feței paralizată, exprimare cu dificultate… Aceste simptome pot fi puse pe seama faptului că micuțul a alergat prea mult, dar poate fi și altă cauză.

Cum ne dăm seama la un nou-născut?

La nou-născut, nu se observă paralizia – sistemul motor este încă imatur –, dar alerta poate fi dată de apariția convulsiilor, de mișcări repetate ale unui braț, ale unui picior și, uneori, stări de confuzie.

Știu medicii să stabilească diagnostiul?

Nu, spune specialistul. În perioada facultății, studenții învață despre AVC-ul la adult. Or, este absolut necesar să fie medici care să știe să diagnosticheze AVC-ul la copil, deoarece întocmai ca la adult, este esențial să acționezi corect, în timp util pentru salvarea pacientului.

Ce se întâmplă în creier?

Sunt două forme de AVC. Prima formă, când vasele se rup, apare hemoragia, copilul poate intra în comă, semnele sunt grave și nu se poate rata diagnosticul. Și a doua formă, când un vas de sânge este blocat. Adică, o zonă din creier nu mai este irigat și, în consecință, nu mai primește oxigen: celulele din această zonă mor. Pentru medic, acest caz poate fi înșelător, deoarece, uneori, copilul are o paralizie bruscă, dar nu are o stare de confuzie, el răspunde la unele întrebări. În această situație, medicul trebuie să ia în calcul că ar putea fi un AVC pentru a interveni prompt.

Se poate interveni pentru deblocarea vasului de sânge prin administrarea perfuzabilă a unui medicament care dizolvă cheagul. Pentru limitarea sechelelor, intervenția trebuie să se efectueze în primele patru ore și jumătate de la apariția AVC-ului. Se poate depista cheagul cu un cateter și îndepărtarea lui. Aceasta este o manevră efectuată sub anestezie generală. În acest caz, trebuie intervenit în primele șase-opt ore.

Teoretic, pare că este timp suficient pentru a interveni. Practic, nu! Deoarece adesea simptomele sunt ignorate, se întârzie apelarea serviciului de urgență și efectuarea unui IRM necesar pentru o conduită terapeutică: administrarea perfuziei sau pregătirea blocului operator pentru intervenția chirurgicală. Timpul trece și totul trebuie făcut tocmai pentru a câștiga timp.

Specialistul le recomandă părinților să apeleze în cel mai scurt timp la 112 fiecare minut fiind crucial pentru salvarea copilului.