Accidentul vascular cerebral apare în funcție de grupele de sânge

Publicat: 13 dec. 2022, 17:01, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Accidentul vascular cerebral apare în funcție de grupele de sânge

Un nou studiu publicat în luna octombrie în revista Neurology arată că tipul de grupă sanguină poate juca un rol în apariția precoce a accidentului vascular cerebral (AVC) precoce.

Cercetătorii de la Facultatea de medicină din cadrul Universității din Maryland (SUA) au realizat o meta-analiză a 48 de studii diferite. Aceste studii cuprind date care aparțin unui număr de 576.000 de persoane cu vârste 18 și 59 de ani de pe mai multe continente. Printre voluntari, o pate erau victime ale unui AVC ischemic  – AVC-ul cel mai frecvent.

În schimb, majoritatea nu au avut o problemă de acest tip. Autorii au grupat participanții la această cercetare în funcție de grupa sanguină – A, AB, B și 0 – și cei cu AVC au fost împărțiți în trei categorii: precoce, tardiv și fără AVC.

Potrivit analizelor lor, persoanele din grupa sanguină A și B erau cele mai expuse riscului de AVC precoce. Riscul era cu 16% mai mare în grupa A comparativ cu celelalte grupe. Cât privește participanții din grupa B ei prezentau un risc cu 11% mai mare de a face AVC.

Dimpotrivă, persoanele cu grupa 0 aveau un risc cu 12% mai mic de a fi victime ale unui atac cerebral. În schimb, acest risc mai mare în cazul persoanelor cu grupe de sânge A și B este mai puțin vizibil după vârsta de 60 de ani.

Tabagismul și hipertensiunea

Cercetătorii nu au găsit explicațiile acestei legături. Evident, sunt necesare studii suplimentare pentru a formula un răspuns complet.

Deocamdată, este important de subliniat că persoanele cu grupa sanguină A nu ar trebui să se îngrijoreze în mod deosebit în legătură cu riscul lor de AVC, explică autorii studiului.

Grupa sanguină este un factor de risc mult mai slab comparativ cu alți factori de risc de ABC care pot fi modificați: hipertensiunea și tabagismul. Pentru persoanele care sunt interesate să se protejeze de AVC se recomandă să renunțe la țigară, dacă este cazul, și să țină sub control tensiunea arterială.

AVC în România

România înregistrează cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel național fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare.

Prevalența AVC în România este de 0,1% pentru grupa de vârstă sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârstă 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârstă 55-70 ani şi 13,9% la vârsta de peste 70 de ani.

Pentru a evita apariția AVC, medicii recomandă: un stil de viață echilibrat: activitate fizică, activitate intelectuală, evitare stresului, alimentație sănătoasă, evitarea fumatului, șapte-opt ore de somn nocturn, controlul tensiunii arteriale, depistarea și corectarea dislipidemiilor, a valorilor glicemice crescute, controlul bolilor cardiace etc.