Aceasta este cea mai bună legumă de sezon și cea mai ieftină. Beneficiile uriașe asupra sănătății

În sezonul rece este bine să consumăm multă sfeclă roșie. Aceasta are o multitudine de beneficii asupra sănătății noastre.

Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc. În anii 50, un medic ungur a făcut leguma celebră și a declarat că sucul de sfeclă roșie este tratament pentru cancer.

Folosită ca și cartoful ca bază pentru mâncărurile de iarnă, sfeclă a făcut istorie fiind ingredientul principal din faimosul borș rusesc. Asta până în anii 50 când un medic ungur a făcut sfecla celebră și a declarat sucul de sfeclă drept tratament pentru cancer.

Ulterior, cura cu suc de sfeclă roșie a devenit o modă:pentru efectul detox și antitumoral se bea exclusiv suc de sfeclă în fiecare zi, timp de câteva luni.

Care sunt beneficii pe care le avem din consumul regulat de sfeclă roșie?

1.O putem ridică la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, iar oligoelementele de tip zinc, seleniu au rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.

2.Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit că energizant în convalescență după boli.

3.Sfecla conține mulți nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. Nitrații se transformă în organism în oxid nitric care scade tensiunea arterială și crește oxigenarea celulelor. 120ml suc de sfeclă reduc tensiunea cu 10mm Hg după 15 minute de la consum. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort- element important mai ales când sportul e practicat la altitudini mari.

În concluzie, sfecla este un aliment cu proprietăți tonice, regeneratoare și detoxifiante, stimulează sistemul imunitar și sporește rezistența la stres și oboseală. Consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet, sfeclă este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, conform Știrileprotv.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...