Această țară interzice rasele de câini Bulldog englez și Cavalier King Charles Spaniel

Norvegia a luat decizia fără precedent de a interzice creşterea a două rase canine. Este vorba despre Bulldog englez și Cavalier King Charles Spaniel.

În opinia specialiștilor, trăsăturile acestor câini reprezintă cauza principală a neplăcerilor și a problemelor de sănătate cu care aceste animale se confruntă.

Tribunalul din Oslo a interzis creşterea câinilor din rasele Bulldog englez şi Cavalier King Charles Spaniel, pe motivul că această practică produce suferinţe care sunt incompatibile cu legea privind protecţia animalelor.

Salutat de activiştii pentru drepturile animalelor şi criticat de crescătorii acestor câini, verdictul instanţei norvegiene a avut drept fundal o dezbatere tot mai amplă la nivel mondial: căutarea aspectului „drăguţ” al animalelor de companie se realizează oare în detrimentul bunăstării lor?

„Multe dintre rasele noastre de crescătorie sunt extrem de afectate de consangvinizare şi poartă în ele un bagaj greu prin prisma bolilor(…)Trebuie să schimbăm felul în care creştem câini. Poate că modul în care o facem era acceptabil în urmă cu 50 de ani, dar nu mai este (acceptabil – n.r.) în zilele noastre „, a declarat Ashild Roaldset, preşedinta Societăţii pentru protecţia animalelor din Norvegia, aflată la originea acestei acţiuni demarate în justiţie împotriva societăţilor canine şi a crescătorilor individuali.

Cele două rase au dezvoltat boli ereditare care afectează majoritatea indivizilor. Lista acestor boli este lungă, scrie Agerpres.

Problemele de sănătate ale Bulldogului englez

Bulldogul englez, un câine cu aspect înspăimântător – dar cu un caracter blând -, popularizat mai ales prin desenul animat „Tweety & Sylvester” şi asociat cu spiritul rezistenţei engleze în Al Doilea Război Mondial, acumulează dificultăţi respiratorii din cauza botului său aplatizat, precum şi probleme dermatologice, reproductive şi ortopedice.

Mai mult de jumătate dintre câinii din această rasă născuţi în ultimi 10 ani în Norvegia au venit pe lume prin cezariană. „Incapacitatea genetică a rasei de a da naştere pe cale naturală este un motiv în sine pentru ca Bullgodul englez să nu mai fie utilizat în crescătoriile de câini”, au estimat judecătorii de la Tribunalul din Oslo.

Problemele de sănătate ale câinilor din rasa Cavalier King Charles Spaniel

În ceea ce îi priveşte pe câinii din rasa Cavalier King Charles Spaniel – care au cucerit de-a lungul anilor inimile unor personalităţi precum regele Louis al XIV-lea, preşedintele Ronald Reagan şi actorul Sylvester Stallone -, constituţia lor a făcut ca aceste animale să sufere adeseori de dureri de cap din cauza unei cutii craniene prea mici, precum şi de afecţiuni cardiace şi probleme oculare.

Ashild Roaldset consideră că insuficienţa diversităţii genetice la scară mondială duce aceste rase direct către extincţia lor. „Şi va fi ceva dureros pentru ele, pentru că aceste rase vor avea tot mai multe boli”, a adăugat specialista norvegiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...